Nakon što je odležao 15 godina zbog ratnih zločina u Manjači, protiv Graorca se obnavlja postupak?

z odvjetničkog ureda Čede Prodanovića podnesena je žalba Vrhovnom sudu Republike Hrvatske na odluku Županijskog suda u Splitu kojom se odbija zahtjev za obnavljanjem postupka Mirku Graorcu, piše Narod.hr.

Riječ je o čovjeku koji je pravomoćno osuđen za ratni zločin, jer je bio, kako je to presudom utvrđeno, zapovjednik vanjske straže u srpskom logoru Manjača kod Banje Luke, u kojem su zlostavljani zarobljenici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Nitko od stotinjak svjedoka nije čuo za njega?

Naime, Graorac od samog uhićenja u Splitu, u travnju 1995. godine, u potpunosti odbacuje optužbe o bilo kakvom sudjelovanju u ratu u BiH, a kamoli u ratnom zločinu, u čemu mu daju za pravo i bivši logoraši s Manjače koji kategorički tvrde da on tamo nikada nije bio.

Također, u znanstvenom radu Almira Grabovice, višeg stručnog suradnika u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u BiH, koji se bavi zvjerstvima koja su počinjena u Manjači od osnutka logora pa sve do njegova zatvaranja, ni jedan od stotinjak svjedoka tih nemilih događaja nikada nije čuo ni vidio Mirka Graorca.

U Manjači stravično mučili maloljetne dobrovoljce HOS-a: 4 ubijena, 4 si oduzela život

Srpski logor Manjača kod Banja Luke otvoren je u rujnu 1991. godine za Hrvate nakon pada Kostajnice, bio je mjesto: silovanja mušakraca, najgorih mučenja ljudi, ubijanja na različite načine, izgladnjivanja i svake vrste najgorih mučenja.

U u tom logoru zlostavljani su i mučeni maloljetni dobrovoljci HOS-a. U Manjaču je 1992. godine iz Omarske prebačeno četiri tisuće hrvatskih i muslimanskih civila iz BiH te deset HOS-ovaca. Od njih deset, u logoru su nakon zvjerskih mučenja ubijena četvorica, a još četvorica su si oduzela život nakon izlaska iz logora.

Suđenje Dani Lukajiću

Inače, 2019. godine je dvojica nekadašnjih pripadnika HVO-a te ratnih zarobljenika logora Manjača svjedočili su ba Županijskom sudu na suđenju Dani Lukajiću, bivšem obavještajnom časniku Vojske Republike Srpske (VRS) za kojega je jedan od svjedoka kazao da osobno nije sudjelovao u premlaćivanju niti je naređivao mučenja, ali da su za sva zvjerstva u Manjači odgovorni vojni policajci koji su bili pod ingerencijom optuženika.

Lukajića se pak tereti da je osobno, prilikom ispitivanja, jednog pripadnika HOS-a udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao ga je čekićem po šaci desne ruke dok su mu pripadnici vojske Republike Srpske držali ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati.

Lukajiću je 2020. Vrhovni sud potvrdio kaznu od 6 godina zatvora zbog zločina u Manjači.

 

(Visited 104 times, 1 visits today)