“Narod odlučuje” očekuje referendum u listopadu

narod odlucuje

Predstavnici građanske inicijative “Narod odlučuje” pozdravili su zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim je pozvana Vlada da provjeri broj potpisa za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva i jesu li potpisi prikupljeni u skladu sa zakonom, no nadaju se da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma.

Luka Mlinarić iz inicijative “Narod odlučuje” rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom kako je zaključak da se potpisi provjere očekivan, ali pritom je Odbor prvi put pozvao Vladu da, uz provjeru broja potpisa, provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa zakonom, na za to prijavljenim mjestima.

Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo takav zaključak. Smatramo kako će takav detaljan rad uvjeriti institucije da smo u samo dva tjedna, uz velike napore i opstrukcije, prikupili više od 400.000 potpisa za oba referendumska pitanja, i to u skladu sa zakonom, kazao je Mlinarić.

Čelnici inicijative očekuju da će procedura provjere potpisa u Ministarstvu uprave biti obavljena u roku od dva tjedna, odnosno do saborske ljetne stanke koja počinje 15. srpnja, kako bi referendum mogao biti raspisan u rujnu, a održan u listopadu.

Dominik Knezović osvrnuo se na optužbe SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova i manipuliranju stvarnim podacima. Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo koji broj glasova su dobili određeni zastupnici i to stavljamo u neke suodnose, kako bi se vidjelo tko u saboru ima koliki legitimitet. Zastupnici manjina izabrani su s oko 1000 glasova, a zastupniku na redovitim listama prosječno je potrebno oko 13.000 glasova. Vidimo da je riječ o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava, rekao je Knezović.

hrt.hr