“Povodom učestalih novinarskih napisa i komentara koji kruže medijskim prostorom, a kojima se insinuira kako je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved samostalno angažirao tvrtku AKD d.o.o. za obavljanje zaštitarskih usluga u Ministarstvu hrvatskih branitelja te je na taj način napravio uslugu direktoru tvrtke gospodinu Juri Sertiću, koji mu je kao protuuslugu zaposlio sina, radi potpunog, istinitog i objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati i podsjetiti predstavnike medija i cjelokupnu javnost o sljedećem:

Ministar nije, niti je u mogućnosti samovoljno angažirati bilo koju tvrtku da obavlja zaštitarske poslove za Ministarstvo. Napominjemo kako postupak javne nabave provodi Središnji državni ured za središnju javnu nabavu. Poziv na nadmetanje objavljen je u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH (broj objave: 2016/S 002-0026675) 2. prosinca 2016. godine. Iz upisnika elektroničkih ponuda s javnog otvaranja ponuda vidljivo je da su ponude dostavili sljedeći ponuditelji: V Grupa d.o.o., Posilović Zaštita d.o.o., Klemm sigurnost d.o.o., P&F zaštita d.o.o., Sigurnost d.o.o., AKD Zaštita d.o.o. i Sokol Marić d.o.o. Nadalje, u Zapisniku s javnog otvaranja ponuda navedene su sve ponuđene cijene svih ponuditelja koji su dostavili ponude. Nakon provedenog postupka, Središnji državni ured za središnju javnu nabavu sklapa Okvirni sporazum u kojem su navedeni svi uvjeti. Tek temeljem Okvirnog sporazuma, u konkretnom slučaju sporazuma broj 04/2016-4 za nabavu zaštitarskih usluga, koji su Središnji državni ured za središnju javnu nabavu i AKD-Zaštita d.o.o. zaključili 29. rujna 2017. godine, Ministarstvo i AKD-Zaštita d.o.o. zaključili su ugovor o nabavi zaštitarskih usluga 22. prosinca 2017. godine.

Ministar je već više puta u javnosti odbacio optužbe o pogodovanju zapošljavanja svog sina u tvrtki AKD d.o.o. Također, neistinite su tvrdnje kako je ministar Medved utjecao na napredovanje Josipa Medveda u Ministarstvu unutarnjih poslova. Svi članovi uže i šire obitelji državnih dužnosnika imaju pravo na zapošljavanje, rad i napredovanje u Hrvatskoj kao i svi građani u skladu sa zakonima. Netočni su i proizvoljni novinarski navodi kako je ministar odmah po preuzimanju funkcije „…krenuo u postupak smjene tadašnjeg ravnatelja AKD zaštite kako bi na to mjesto postavio svog dugogodišnjeg prijatelja Juru Sertića.“ Ministar hrvatskih branitelja nema ovlasti niti utjecaja prilikom izbora ravnatelja državnih tvrtki.

U novinarskim tekstovima ponovo se aktualizira odabir i korištenje prostora hotela Laguna za organizaciju radnih sastanaka i popratnih sadržaja projektnih skupina tijekom izrade Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kroz kontekst privatnog poznanstva ministra Medveda i vlasnika hotela Ivana Sertića. Također, navodi se kako Ministarstvo nije odgovaralo na novinarske upite zašto je u spomenute svrhe odabran hotel Laguna. Spomenute tvrdnje su netočne. Nikakva privatna poznanstva nisu utjecala na odabir spomenutog hotela, a Ministarstvo se već više puta detaljno očitovalo javnosti o načinu odabira. Predmetni postupak bio je postupak jednostavne nabave na koji se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi, s obzirom na procijenjenu vrijednost koja je manja od 200.000 kuna, već se uređuje internim aktom Naručitelja, odnosno Uputom o postupcima jednostavne nabave Ministarstva hrvatskih branitelja. Tako je u cilju iznalaženja optimalnog rješenja provedeno ispitivanje tržišta elektroničkim putem u razdoblju od 18. travnja do 9. svibnja 2016. godine prema sljedećim smještajnim objektima: Tomislavov dom – Sljeme, Snježna kraljica – Sljeme, Bluesun hotel Kaj – Marija Bistrica, Hotel Zagreb – Karlobag, Hotel Alkar – Sinj, Hotel Bitoraj – Fužine, Hotel Matija Gubec – Gornja Stubica, Hotel Krasno – Krasno, Pansion Skelin – Drinovci te Hotel Park – Drniš. Također je kontaktirano Ministarstvo obrane radi mogućeg smještaja u njihovim prostorima. Ministarstvo hrvatskih branitelja moralo je uzeti u obzir činjenicu da bi smještaj projektnih skupina izvan Zagreba uključivao i dodatne troškove prijevoza. Bitno je naglasiti da dio smještajnih objekata nije imao mogućnost istovremenog rada nekoliko projektnih skupina. Nakon navedenog ispitivanja tržišta, utvrđeno je da će se sastanci projektnih skupina održati u Zagrebu te je 9. svibnja 2016. proveden postupak jednostavne nabave za predmet nabave: Usluga smještaja i najma dvorane za potrebe Projektnih skupina Ministarstva hrvatskih branitelja. Procijenjena vrijednost nabave bila je 170.000,00 kn bez PDV-a. Do roka za dostavu ponuda pristigla je jedna ponuda – ponuda hotela Laguna d.d., Kranjčevićeva 29, Zagreb, a cijena ponude iznosila je: 113.307,61 kn s PDV-om. Budući da je pristigla ponuda udovoljila svim traženim uvjetima i Troškovniku, 12. svibnja 2016. donesena je Odluka o nabavi usluge smještaja i najma dvorane za potrebe Projektnih skupina Ministarstva hrvatskih branitelja, kojom je odabran izvršitelj usluge – Hotel Laguna d.d. Konačni troškovi najma dvorane s pripadajućom opremom, smještaja na bazi polupansiona s uključenom boravišnom pristojbom za osobe s udaljenih mjesta, uslugu ručka i tople napitke iznosio je 107.379,00 kuna.

Neistiniti su navodi kako „…ministar Medved i njegovo Ministarstvo izravnom pogodbom centriraju hotelu „Laguna“ na stotine i stotine gostiju… ručkova, večera i noćenja. Što se množenjem pretvaraju u stotine tisuća kuna.“ Ministarstvo hrvatskih branitelja i njegov čelnik nisu izravno pogodovali nikome, a osim spomenutih sastanaka tijekom donošenja novog Zakona jedini trošak, u iznosu od 21.566,00 kuna, prema hotelu Laguna, Ministarstvo je imalo tijekom ožujka 2017. kada je održan Hrvatsko-ukrajinski seminar tijekom kojeg su sudionici boravili u spomenutom hotelu. Vezano uz navode kako ministar nije postupao prema nepravilnostima utvrđenim nalazima Državnog ureda za reviziju koji se odnose na razdoblje mandata njegovih prethodnika, navodimo kako u vezi svih nalaza Revizije Ministarstvo hrvatskih branitelja aktivno surađuje s nadležnim tijelima i postupa prema njihovim zahtjevima. Nadalje, u novinarskim tekstovima ističe se kako je ministar novinaru portala Index.hr prijetio smrću. Ministar Medved već se izjasnio u javnosti o navedenom telefonskom pozivu, a ovom prilikom još jednom s punom odgovornošću odbacuje interpretacije o bilo kakvim prijetnjama, osobito prijetnjama smrću.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osuđuje pokušaje manipulacije javnosti netočnim tvrdnjama, neprovjerenim i nepotpunim informacijama te proizvoljnim interpretacijama kojima se izravno stvara nemir i pomutnja u široj javnosti te se nanosi šteta ovoj instituciji, njenom čelniku, ali i članovima njegove obitelji. Jasno je vidljivo kako se radi o kontinuiranim medijskim napadima kroz tendenciozne i senzacionalističke napise, s izrazitim ciljem difamiranja ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i institucije kojoj je na čelu. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svoju dužnost obavlja časno, odgovorno i profesionalno, u skladu s dodijeljenim ovlastima, vodeći računa o zakonitosti postupanja institucije kojoj je na čelu te braniteljskoj populaciji.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

25 KOMENTARI

 1. DRŽI SE JER KAD KLEMM IDE ROVARITI PROTIV TEBE ONDA SMO MOGLI SE JUGI PREDAT.OVAKO SVI PAMETNI A TVOJ SIN BI TREBAO BITI KLEMM SECJURITI.I NOVINARI SU LEŠINARI ALI SVAKO NORMALAN UZ OVAKVU VLADU I LOPOVLUK BI TEBI ZADNJEM ZAMJERIO JER SINOVI BRANITELJA IMAJU PREDNOST NA PAPIRU KAO I SVE OSTALO.VIŠE SE ZAPOSLILO SINOVA NEBRANITELJA I AGRESORA.

 2. Poznato je odakle dolaze ti napadi i u čijoj su tvornici proizvedeni,samo nažalost nitko im ništa ne može jer su zaštićeni ko lički medvjedi……

 3. Zar se svakom majmunu treba pravdati?!!Više četnička i djeca i kojekakvih manjina imaju prava nego od nas branitelja koji smo krvarili za ovu državu koja nam je mačeha a ne mama.Sve što valja pokvarena gamad bi uništila pa tako i našeg ministra kojem taj novinarčić nije ni do koljena,ali jako puno nas ima koji smo za našeg ministra jer je jedan od rijetkih poštenih u saboru.

 4. Najprije je gamad antihrvatska krenula na vojsku HV jer su tada ankete pokazivale da hrvatski narod vjeruje H vojsci 78%, suši li su vojsku uz pomoć tadašnje vlasti i sada im ostaje da zgaze hrvatske branitelje. Nadam se da će naić na tvrd orah. Oni imaju vlast i policiju, ali mi imamo muda i nismo anemićni.

 5. Vjerojatno je i sin g.ministra trebao po njihovom scenariju otići sa koferom .
  Nitko ne postavlja pitanje o raznoraznoj rodbini ,kumovima šogorima i šogoricama a da ne govorimo o ženama sinovima i kćerima koji su dobili radna mjesta i to ne bilo gdje nego na radnim mjestima gdje su zaštićeni bolje nego što su nam zaštićene divlje životinje .
  Dali bi nam netko rekao kako to da javna glasila o jednima šute a s druge strane prime se jednog pojedinca i ne odustaju dok kožu ne oderu .
  Poznati scenariji .
  Bit će zanimljivo vidjeti što slijedi.

 6. Sramotno da svaki sonjo moze srat po drzavnoj instituciji.Ocito su izvori dobro upuceni da razaraju i ovo stoje ostalo.Toje i politicki i cin bezobrazluka drugih kojima smeta ministar.Izgleda kad tolko kopaju da znaju dase jos uvijek moze mukte zivit i krast

  • Gordana pričate neosnovano i antihrvatski. U Jugoslaviji niste mogli biti novinar a da nemate crvenu knjižicu KPJ. Logično da u Jugoslaviji nije bilo napadački novinara i da su novinari radili za komunističku vlast… Nađi neki primjer da je u Jugi neki novinar isticao nešto protiv tadašnji vlasti…

  • Naarvno u diktaturi se nema potrebe braniti kad diktatore nitko ne smije napadati tako je bilo u komunizmu u fašiznu tako je danas u Shjevernoj Koreji a valjda i drugdje gdje zlo vlada ali lako se obraniti ako je sve pošteno i u redu a ako nije onda treba napadati iako naravno da su lažljivi komunjarski novinari ovdje stvorili slučaj poznato je .

 7. Baš zbog toga što je pošten i časno služi svoju dužnost za koju je odabran,crveni kmeri imaju kamen u grlu i guše se.Ne biraju sredstva ,laži ,podmetanja ,prevare sve dok se ne ukloni domoljub branitelj koji im smeta .

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here