Nikola Toth, jedan od zapovjednika obrane Vukovara 1991., nije se odazvao današnjem obilježavanju Dana hrvatskih branitelja u organizaciji vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

“Glamurozna predizborna predstava nema stvarne veze s onim što se želi obilježiti, jer 10. ožujka 1991. nije bilo nikakvog okupljanja nenaoružanih branitelja”, izjavio je u Vukovaru novinarima Toth.

Na pitanje novinara je li riječ o bojkotu dijela vukovarskih branitelja, odgovorio je kako se branitelji jednostavno nisu željeli odazvati nečemu što se nije zbilo.

“Vukovar ima svoj datum, a to je 23. rujna, dan 204. vukovarske brigade i zato se gotovo nitko od zapovjednika nije odazvao u Hrvatski dom. Nije došao niti Dedaković, niti Borković, nema ni Totha, Kovačića, Rehaka, Jovića, Arbanasa, Doktora, Crnog, Žanića. Mogu vam nabrojiti 50-ak zapovjednika koji se nisu odazvali“, istaknuo je Nikola Toth, koji je tijekom obrane Vukovara obnašao dužnost načelnika stožera Operativne grupe Vinkovci-Vukovar-Županja.

Kako je rekao, 10. ožujka u Bogdanovcima se održao “civilni politički skup koji nema veze s braniteljima”. U pozadini ovoga je vukovarski HDZ, to jest Damir Barna i Ivan Penava, koji su, ustvrdio je Toth, “uspjeli animirati neke da dođu ne znajući što se događa”.

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara u Vukovaru je u petak obilježen Dan branitelja Vukovara u sklopu kojega je u Hrvatskom domu održana svečana akademija na kojoj su bili mnogi uzvanici, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Dan branitelja Vukovara 10. ožujka obilježava se zadnjih godina. Do 2015. godine obilježavao se 24. kolovoza, na dan prvog općeg napada na Vukovar 1991. godine.