Vrativši delegaciju vojnih pitomaca u Srbiju, hrvatski su granični organi postupili sukladno svojim obvezama i međunarodnim pravilima.

Srbija je bez najave poslala vojnu skupinu na granicu Republike Hrvatske, s namjerom da je prijeđe, i to s uniformama, a bez prethodne najave. Nekoliko čimbenika, neslužbeno doznaje portal Direktno, pokazuje da se uistinu radi o provokaciji.

Govori se da je skupina krenula u Jasenovac na komemoraciju, a na internetskim stranicama Spomen područja Jasenovac, ali niti onoga u Donjoj Gradini, u dijelu BiH pod kontrolom režima Milorada Dodika, za subotu nije najavljena nikakva komemoracija. Isto tako, uočljivo je da su svi ‘uobičajeni osumnjičeni’, svi oni koji ovakve situacije iskorištavaju za zaoštravanje odnosa s Hrvaskom, od nekadašnjeg potrčka Mire Marković, Aleksandra Vulina, do Šešeljeva šegrta, sada autoritarnog vladara Aleksandra Vučića, bili spremni na izjave o “skandalu” koji je odmah dobio značajno mjesto u srbijanskim medijima.

Posve je u redu da se hrvatski dužnosnici ne odazivaju na provokacije iz Beograda, jer Vučić upravo želi izazvati svađu, za koju bi svi bili ‘jednako krivi’, ali bi domaće vlasti u ovakvim situacijama morale žurno brifirati novinare, objasniti im pozadinu incidenta, objasniti da bi skandal bio da je nenajavljena skupina Vojske Srbije puštena preko granice bez jasnog cilja kamo se zaputila, da je Hrvatska odgovorna štititi svoju granicu, ali i granicu Europske unije, a da nekontrolirana, nenajavljena i neopravdana vojna skupina može biti ozbiljna ugroza i hrvatske nacionalne sigurnosti i sigurnosti cijele Europske unije.

Nakon lažnih optužbi za nacionalno motivirane napade na pripadnike srpske nacionalne zajednice u Rijeci i Istri, nakon laži srpskih državnih tijela o navodnoj grubosti hrvatske policije prema migrantima, prilikom zaštite vanjske granice EU, pri čemu Srbija izvrće teze i pokušava prikriti da njena policija ne radi svoj posao i ne sprječava ilegalne migracije, i time ugrožava sigurnost EU, slanje vojne skupine na granični prijelaz Bajakovo, provokacija je koja iziskuje da Hrvatska reagira prema Europskoj uniji i upozori na to da Srbija sustavno i svjesno ugrožava vanjsku granicu Unije.