Vlada Zorana Milanovića javnosti je prije nekoliko godina otkrila takozvani registar branitelja. Aktualna Vlada će ga skloniti od javnosti, a dnevnik nove TV doznaje da se više neće tako ni zvati.

Više neće biti javno dostupan niti će se zvati Registar branitelja. Potez je to na koji se odlučio ministar Tomo Medved.

– Predvidjeli smo da taj postojeći registar ustrojimo kao jedinstvenu evidenciju hrvatskih branitelja koji će biti dostupan službenim tijelima kao pokazatelj, odnosno kao dokaz sudjelovanja u Domovinskom ratu – najavio je Medved.

Pokazalo se, kaže, da Registar nema smisla, jer za svaku potvrdu branitelji ionako moraju obilaziti urede. Prije više od četiri godine objavu je omogućio Sabor. Ministar je bio Predrag Matić, registar je nazvao najčasnijim popisom. Itekako, kaže, ima smisla.

– Hrvatski građani trebaju znati kome oni plaćaju i zašto oni to plaćaju, ako sakrivamo nešto, zna se zašto se nešto uvijek sakriva – ističe bivši ministar Matić.

No, njegovu smjenu gotovo dvije su godine zazivali iz redova braniteljske populacije. Tražili su i veća prava objedinjena u jednom Zakonu. Sad ministar Medved nudi oštrije kazne za poslodavce koji ne daju prednost pri zapošljavanju braniteljima, jedinstven izračun mirovina, preventivne medicinske preglede i brži dolazak do stana dajući one koji su u državnom vlasništvu.

Braniteljska populacija je zadovoljna, poručuje Josip Đakić.

– Sve bitne stvari, koje se tiču socijalnih prava hrvatskih branitelja koje također tište našu populaciju, uvrštene su u novom Zakonu – kaže predsjednik HVIDR-e.

– Dio statusnih i materijalnih prava regulirat će se zakonom, dio međudržavnim ugovorom, ali ostavimo to pitanje da prije nego što izlazimo s tim van obavimo razgovore s odgovornim osobama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Medved.

Problem će rješavati i diplomacija

– Načelan je dogovor da na proljeće održimo zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH -najavio je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Novac za sve je, kaže, osiguran. Iz oporbe uvjeravaju – Zakon neće ni ugledati svjetlo dana, a ne donosi ni ništa novo.

– Ako uzmemo onaj informatički program da usporedimo s bivšim zakonom i ovaj zakon, vidjet ćete, kao što sam rekao, da je mogući plagijat ministra Barišića mala beba za to – poručio je bivši ministar Matić.

A ministar Medved pak kaže – ako sve bude po planu novi zakon stiže na proljeće.