Obilježavanje 25 godina od osnivanja postrojbe pomorskih diverzanata HRM

1000

Postrojba pomorskih diverzanata HRM aktivno je djelovala u obrani RH od početka listopada 1991.godine, a kao Dan postrojbe izabran je 16. listopada kad je načelnik GSOSRH Anton Tus izdao zapovijed o formiranju diverzantskih grupa i odreda za djelovanje na operativno taktičkoj dubini neprijatelja na obalnom rubu i otocima, nakon čega je formiran i Divizion pomorskih i kopnenih diverzanata HRM.

Postrojba sastavljena od dragovoljaca i pomorskih diverzanata koji su napustili  bivšu JRM bila je aktivna na većini bojišta na obali i u zaleđu po zapovijedi nadređenog zapovjedništva.

Pored operativnih zadaća intezivno se radilo na obuci dragovoljaca za vrlo zahtjevne dužnosti pomorskog diverzanta koje se obavljalo paralelno sa obavljanjem ratnih zadaća. Od samog početka obučavalo se i pripadnike drugih postrojbi HV u ronjenju te se pomagalo u njihovom opremanju potrebnom opremom. Instruktori satnije za obuku obučili su preko 500 pripadnika OSRH za razne nivoe vojnih ronilačkih zadaća. Kroz postrojbu je do prestanka njenog djelovanja 2007.godine prošlo 135 pripadnika. U ratnim djelovanjima poginulo je 7, a ranjen je 1 pripadnik postrojbe.

Preustrojem OSRH i HRM postrojba pomorskih diverzanata HRM je ugašena, a njeni pripadnici su raspoređeni u druge elitne postrojbe HRM i OSRH gdje nastavljaju njegovati zajedništvo i osjećaj pripadnosti postrojbi koje je iskovano u Domovinskom ratu.

Priopćenje Udruge dragovoljaca pomorskih diverzanata Hrvatske ratne mornarice prenosimo u cijelosti:

Nositelji okupljanja i obilježavanja događaja iz Domovinskog rata uglavnom su bili djelatni pripadnici postrojbe sve do njenog gašenja i pripajanja sa drugim postrojbama. Pripadnici postrojbe kao homogena cjelina uspjevali su sudjelovati u raznim aktivnostima oko obilježavanja značajnih događaja iz Domovinskog rata.

Zbog toga je organiziran Odbor  od djelatnih i umirovljenih pripadnika postrojbe sa zadaćom da nastavi s okupljanjem pripadnika postrojbe, ali i da opiše i dokumentira aktivnosti i doprinos postrojbe razvoju kako HRM-a tako OSRH u Domovinskom ratu i nakon njega te ima zadaću da posvjedoči kako prijateljstvo i poštivanje koje je izgrađeno u ratu ne gubi na snazi, već je stalni poticaj da i dalje tako nastavimo, a mladim generacijama koje dolaze poslije nas bude putokaz u njihovom rastu i razvoju.

Između ostalog potrudili smo se da ostanu i tragovi u kamenu na spomen obilježjima koje smo podigli na kopnu i pod morem, sjećajući se naših poginulih suboraca kao i mjesta gdje postrojba značajno obilježila djelovanje u ratu.

 Za zasluge u ratu postrojba je odlikova i pohvaljena od Predsjednika RH, a dodjeljena joj je i Velika plaketa HRM-a. Te zasluge su pripale pripadnicima postrojbe koji su također u ratu i poraću odlikovani i pohvaljeni od svih instanci zapovjedanja u HV.

Na našim okupljanjima smo svjedočili dirljivim događajima kada su se susretali pojedini pripadnici postrojbe koji se spletom okolnosti nisu vidjeli više godina.

Kad smo god obilježavali godišnjice postrojbe ili pak godišnjice pogibije pripadnika postrojbe uvijek su nam bila otvorena vrata Zapovjedništva HRM-a na čelu s zapovjednicima, koji su primali obitelji poginulih branitelja u svojim uredima i vodili s njima razgovore i iskazali brigu za njih. Zajedno smo isplovljavali po svim vremenskim uvjetima na polaganje vijenca pod more dajući do znanja kad su u pitanju obilježavanje događaja iz Domovinskog rata uvijek sa nama.

Do ovako uspješno obavljenih zadaća ne bi došlo bez potpore koju smo dobijali od Zapovjedništva HRM-a, Ureda za branitelje grada Splita i županije Splitsko-dalmatinske zatim općine Posedarje, kao i mnogih pojedinaca koji su moralno i materijalno pomagali naše napore u projektima iz Domovinskog rata.

(Visited 2 times, 2 visits today)