Obilježavanje 25. godišnjice tragične pogibije hrvatskih domoljuba u Kusonjama

k1Svečanost obilježavanja 25. godišnjice tragične pogibije hrvatskih domoljuba u Kusonjama započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u Rakovom Potoku kod Kusonja. Uslijedio je Mimohod istine sudionika komemoracije od spomen – obilježja na Rakovom Potoku do kapelice Male Gospe u Kusonjama, koja je izgrađena zahvaljujući majkama poginulih hrvatskih branitelja na zgarištu kuće u kojoj su mučeni pripadnici hrvatskih snaga. Nakon odavanja počasti i polaganja vijenaca uz Kapelicu Male Gospe i prigodnih obraćanja uvaženih sudionika, služena je misa zadušnica za poginule branitelje koju je predvodio bjelovarsko – križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.
Uz obitelji i Udrugu obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata „Kusonje“ 91.-93., uz ministra branitelja Tomu Medveda, svečanosti su prisustvovali i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Mišo Faletar, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, izaslanstva županija i gradova te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Obljetnica stradavanja obilježava se svake godine na Malu Gospu u sjećanje na poginule 1991. i 1993. godine. Naime, u selu Kusonje, nedaleko od Pakraca, 8. i 9. rujna 1991. godine napadnuto je, zatočeno u kući i ubijeno osamnaest pripadnika „A“ satnije 1. bojne 105. bjelovarske brigade ZNG-a i dva pripadnika MUP-a. Tijela su im prevezena u masovnu grobnicu „Rakov Potok“, koja je prva pronađena masovna grobnica žrtava Domovinskog rata u Hrvatskoj. Prilikom postavljanja vijenaca 8. rujna 1993., na kuću u kojoj su bili zarobljeni branitelji, eksplodirala je mina postavljena od strane srpskih terorista prilikom čega su poginula trojica hrvatskih branitelja, a desetak branitelja i civila su ranjeni. O ovom događaju snimljen je igrani film „Broj 55“, naslovljen po kućnom broju kuće u kojoj su stradali hrvatski branitelji.

(Visited 4 times, 1 visits today)