Prigodnom programu obilježavanja, uz predsjednicu Republike Hrvatske i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i druge visoke dužnosnike i uzvanike, nazočio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić.

Središnji dan obilježavanja bio je nedjelja, a program je započeo ispaljivanjem 28 počasnih plotuna iz šest brodskih topova te su posjetitelji mogli vidjeti padobranske skokove, vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne, vježbu Hrvatske vojske “Jarun 19” te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i nastup akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti Taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske, u sklopu kojega je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja prezentirala „Hrvatski model traženja nestalih osoba“. Djelatnici Uprave na pristupačan način predstavili su ovaj multidisciplinarni pristup traženju nestalih osoba koji se pokazao vrlo uspješnim.

Uz video projekcije predstavljene su aktivnosti koje Uprava za zatočene i nestale provodi u suradnji s djelatnicima Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, djelatnicima tima Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskom ratnom mornaricom i Centrom za obuku pasa posebne namjene „S.PAS“. Posebno ističemo prikaz provođenja aktivnosti na moru (ekshumacija iz podmorja), snimanje lokacije iz zraka te pretraživanja terena georadarom i cadaver psima.

Prezentacijama djelatnika Uprave kao i podijeljenim promidžbenim materijalom, javnosti je pružen uvid u Hrvatski model traženja nestalih osoba te predstavljeni rezultati dugogodišnjeg rada u traženju posmrtnih ostataka i vraćanju dostojanstva žrtvama Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.