Obilježena 25. obljetnica osnivanja HRM Dubrovnik

600

Prigodnim programom u subotu je u Dubrovniku obilježena  25. obljetnica osnivanja postrojbe Hrvatske ratne mornarice (HRM) Dubrovnik, a zamjenik zapovjednika HRM-a Milan Blažević tom istaknuo je kako se mora odati počast svim poginulim suborcima i prisjetiti se značaja te postrojbe u Domovinskom ratu u obrani od velikosprske agresije.

Jutros su položeni  vijenci i odana počast svim poginulim Hrvatskim braniteljima na gradskom groblju Boninovo, a potom i pred brodom Sveti Vlaho na Batali, a u 11 sati uslijedio je mimohod i koncert orkestra HRM-a ispred Crkve svetog Vlaha u povijesnoj jezgri.

Nakon toga  u palači Sponza upriličen je svečani prijem gostiju kao i dodjela zahvalnica.

– Moramo odati počast svim našim prijateljima, poginulim suborcima i damo potporu svima koji su ovdje jer moramo čuvati  uspomenu na sve što se dogodilo, posebno osnivanje HRM-a u Dubrovniku. Znamo što je tada Odred naoružanih brodova značio u izoliranom gradu, to je bila jedina žila kucavica za spas velikog broja stanovnika Dubrovnika i pružanje pomoći braniteljima koji su bili u samom Dubrovniku’ – rekao je Blažević.

Predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik Želimir Čizmić istaknuo je kako je ponosan na svaki dan proveden u HRM-u.

‘- Meni je HRM Dubrovnik kao treće dijete, osjećam se ponosno na svaki dan koji sam bio u HRM-u i na sve ove dane koje sam proveo kao veteran. Obilježavamo 25 godina od osnivanja postrojbe Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik. Moramo se prisjetiti tih dana, kada je jedna grupa ljudi samoinicijativno osnovala postrojbu koju smo sami nazvali Hrvatska ratna mornarica. Poslije smo se javili zapovjedniku Letici koji nas je formalno svojom zapovjedi učinio dijelom HRM-a. Na to smo izuzetno ponosni i dan danas – rekao je on.

Na svečanom prijemu dodijeljena su i priznanja i zahvalnice Gradu Dubrovniku, Dubrovačko – neretvanskoj županiji, Glavnom stožeru OSRH, kao i gostima iz Austrije, Slovenije, te udruzi lađara Krilo.

Dubrovački Mješoviti odred mornaričkog desantnog pješaštva ustrojen je 31. listopada 1991. godine i sudjelovao je u obrani Dubrovnika, Elafita, u oslobođenju Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Konavala i zaleđa. Kroz odred je prošlo 1100 pripadnika, a njih 14 poginulo je u obrani Republike Hrvatske.

(Visited 1 times, 1 visits today)