Obilježena 25. obljetnica utemeljenja Glavnog stožera Oružanih snaga RH

l

U obraćanju je poručila kako su Oružane snage Republike Hrvatske uvažavana i učinkovita profesionalna vojna organizacija te suvremeno ustrojena i organizirana vojska pripravna u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima.

Dodala je kako je obilježavanje utemeljenja Glavnog stožera prigoda u kojoj se s poštovanjem sjećamo svih poginulih i preminulih sudionika obrambenog Domovinskoga rata te iskazujemo počast i zahvalnost svim hrvatskim dragovoljcima i braniteljima koji su nesebično dali najvrednije što su imali za slobodnu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Mnogi od Vas danas ovdje okupljenih bili su dionici tih ključnih povijesnih odluka i zbivanja, kazala je Predsjednica.

Nadalje, punopravnim članstvom u NATO-savezu zaokružen je cjelovit i zahtjevan proces uspješno provedenih pristupnih reformi na svim razinama, kazala je hrvatska Predsjednica i dodala kako je kontinuirano ulaganje u sustav obrane i nacionalnu sigurnosti trajni imperativ.

Isto tako, navela je kako se Hrvatska, samostalno i kao članica Europske unije i NATO saveza, suočava s brojnim, netradicionalnim sigurnosnim izazovima s istoka i juga te kako složenost prirode tih novih prijetnji iziskuje uspostavu učinkovitog odgovora.

„Pred Oružanim snagama je sljedni proces prilagodbe novim sigurnosnim izazovima i razvoj potrebnih, dodatnih, sposobnosti“, istaknula je. Dodala je kako je upravo uloga Glavnog stožera ključna s pozicije središnjeg mjesta promišljanja buduće uloge Oružanih snaga.

Od njih se očekuje inicijativa i inovativno promišljanje, prijedlozi novih rješenja koje će omogućiti neprekidni razvoj Oružanih snaga, postizanje potrebnih sposobnosti nužnih za suočavanje s novim sigurnosnim izazovima te djelotvornu obranu Republike Hrvatske.

„U širem strateškom okviru željela bih posebno istaknuti kako Hrvatskoj predstoji proces ozbiljnog promišljanja i osmišljavanja daljnjeg razvoja postojećih mehanizama nacionalne sigurnosti te uspostave jedinstvenog sustava domovinske sigurnosti.

Migrantska kriza, koja još nije završila i prijeti daljnjim narastanjem, samo je jedan od čimbenika koji upozorava na važnost izgradnje sustava domovinske sigurnosti i razvoja dodatnih sposobnosti odgovora na krize u što kraćem vremenu.

Stoga se, ističem, rasprava o tome više ne smije odgađati ni dana nakon formiranja nove Vlade, jer moramo što prije donijeti odluke kojima ćemo osigurati učinkovitiju zaštitu nacionalne sigurnosti i državnih interesa“, zaključila je Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

(Visited 1 times, 1 visits today)