Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade „Kune“

Udruga veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, danas je domaćin obilježavanja 26. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune“.

Takvu odluku donio je Organizacijski odbor kojeg čine predstavnici svih udruga proisteklih iz 3. gbr, a to su udruge iz Osijeka, Belog Manastira, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

Proslava Dana 3. gbr „Kune“ započela je oko 09:00 okupljanjem na „šahovnici“ na središnjem gradskom trgu pozdravom člana udruge Marka Derežanina započeo je mimohod prema Trgu Hrvatskih Branitelja kako bi se položili vijenci i odalapočast poginulim hrvatskim braniteljima te prvom predsjedniku Republike Hhrvatske dr. Franji Tuđmanu. Uslijedila je sveta misa u crkvi Bezgrešnog začeća BDM. Nakon mise organizatori, gosti i posjetitelji uputili su se u Dom kulture na svečanu akademiju. Nakon akademije organiziran je domjenak i druženje u Društvenom domu.

Svojom nazočnošću ovu svečanost uveličali su izaslanik Predsjednice RH general Mirko Šundov, ministar BraniteljaTomo Medved, saborski zastupnik Davor Vlaović, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Vinko Grgić, ratni zapovjednik Mladen Markač, pripadnici gardijskih brigada “Pauci”, “Pume”, “Gromovi”, roditelji i djeca poginulih i nestalih branitelja.

  • Upućujem poseban pozdrav i čestitke svim pripadnicima 3. gardijske brigade i čestitam im rođendan. Posebno upućujem pozdrav svim obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i hrvatskim vojnim ratnim invalidima. Zasigurno, svali ovakav susret je pun emocija. Ovo je prilika da se sretnu preživjeli pripadnici 3. gardijske brigade. Zadovoljstvo mi je da je ove godine 26. obljetnica ovdje u Novoj Gradiški. Da se tu nalaze većina preživjelih pripadnika 3. gardijske brigade. zahvaljujem se udrugama i organizatorima koji su organizirali ovu veličanstvenu proslavu obilježavanja 26. obljetnice. I svakako, i ovom prigodom želim zahvaliti pripadnicima 3. gardijske brigade na doprinosu kojeg su dali za obranu domovine od Vukovara do juga Hrvatske. – riječi su ministra branitelja Tome Medveda.

Posebno emocionalno bilo je ovo okupljanje za izaslanika Predsjednice RH, generala Mirka Šundova.

– Izuzetno mi je drago što sam u Novoj Gradiški, moram priznati da sam ovdje prvi put. Želio bih vam reći da sam pun emocija jer poznajem puno ljudi iz 3.gardijske brigade gdje smo zajedno ratovali, zajedno bili na bojištima i zato mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje, istaknuo je general Šundov, donosi radiong.hr.

Ponosna i slavna 3. gardijska brigada „Kune“ osnovana je 29. travnja 1991. iz sastava MUP-a RH, a s ciljem obrane tada već oružjem napadnute naše domovine Hrvatske. Kroz postrojbe 3. gbr, od osnutka 1991. pa do preustroja 3. gbr „Kune“ i 5. gbr „Sokolovi“ u Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu 28. veljače 2003., prošlo je oko 10 tisuća pripadnika.

Tijekom Domovinskog rata 3. gbr sudjelovala je na mnogim ratištima gdje se branila i stvarala domovina nam Hrvatska, ali i branio interes opstanka hrvatskoga naroda na ovim područjima. U svim tim ratnim vihorima 369 pripadnika 3. gbr je položilo svoj život na oltar Domovine, a njih 1.088 je ranjeno. Nažalost, 12 pripadnika 3. gbr još uvijek se vode kao nestali. Svima njima u čast, a u cilju očuvanja sjećanja na njih i ratni put ponosne i slavne 3. gardijske brigade te prijateljsko druženje svih onih koji su imali čast biti „Kune“, održava se svake godine Dan 3. gbr „Kune“.

(Visited 2 times, 1 visits today)