Točno 27 godina otkako su 5. studenog 1990. iz baze Rakitje Tigrovi krenuli na svoj slavni ratni put, jučer je u zagrebačkoj vojarni Croatia obilježena obljetnica ustroja brigade.

O značaju Prve gardijske brigade govori i velik broj uzvanika koji se tim povodom okupio, mahom poteklih iz Tigrova, među njima i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Ante Deur, predstavnik ministarstva obrane Božo Kožul, brojni generali koji su ratovali pod zastavom Prve gardijske brigade poput Marijana Marekovića, Joze Milićevića i Darka Rukavine, a svojom nazočnošću svečanost je uveličao general Mladen Markač te jaka delegacija predstavnika Grada Zagreba predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem i Andrijom Mikulićem.
Pored spomenika u čast poginulim Tigrovima prisjetili su se početaka ustroja brigade, proizišle iz postrojbe za posebne namjene MUP-a RH, koja je prvi put demonstrirala svu svoju snagu i moć po dolasku na zapadnoslavonsko ratište 1991. godine. Pod geslom “Za Hrvatsku kao Tigar”, ratni put dalje ih je vodio na bojišnice istočne Slavonije, dogodine pak slamaju neprijateljsku ofenzivu na južnom bojištu, gdje nose ključnu ulogu u deblokadi Dubrovnika, a do završetka Domovinskog rata sudjeluju u svim oslobodilačkim operacijama, zaključno s Olujom.
Kroz postrojbu je tijekom rata prošlo 11.000 vojnika, koji su za domovinu podnijeli i veliku žrtvu: u ratnim akcijama poginulo je 365 pripadnika Tigrova, šestorica su nestala, njih 1711 je ranjeno, 28 su stopostotni invalidi Domovinskog rata, a 201 vojnik prošao je torture logora.

Svima njima jučer su se poklonili svi nazočni u vojarni Croatia. Ministar Medved istaknuo je kako su Tigrovi ostali vjerni domovini, dok je ministar Davor Božinović kazao kako su pripadnici Prve gardijske brigade bili primjer u ratu, a sada su primjer u miru, koji je plaćen i životima brojnih Tigrova.