Obilježeno 25 godina od napada srpske paravojske i JNA

1000

Uz Spomen obilježje masovne grobnice iz Domovinskog rata u Gornjem Viduševcu kod Gline, u nedjelju su položeni vijenci i zapaljene svijeće za žrtve stradale prije 25 godina, 1991.  na početku velikosrpske agresije i napada srpskih paravojnih postrojba i Jugoslavenske vojske na glinsko područje.

Gornji Viduševac, koji je napadnut među prvima u ranu jesen 1991., tako je postao simbolom obrane grada Gline i cijele Hrvatske. U napadu na selo, 30. rujna, 16 hrvatskih branitelja i civila je poginulo, mještani su protjerani, a selo zapaljeno.

– Ovom svečanošću istodobno obilježavamo i spomen na protjerivanje hrvatskog stanovništva s ovih prostora. Pripadnici Hrvatske vojske i policije, koji su branili selo, morali su se povući pred osjetno brojnijim i snažnijim neprijateljem. Pred ovom masovnom grobnicom u Gornjem Viduševcu, gdje je pokopano  prvih 16 žrtava, prisjećamo se naših najtužnijih dana kada smo iz svojih domova krenuli u neizvjesnost, a mnogi su na pragovima svojih kuća dočekali i smrt – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, hrvatski branitelj i rodom Glinjanin,  koji je i sam tada morao napustiti glinsko područje.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća služena je sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile.

Područje Gline, okupirano 1991., Hrvatska vojska oslobodila je u  vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u kolovozu 1995. godine.

(Visited 2 times, 1 visits today)