Obilježeno 25 godina od progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta

8523a062d3ccd4018c0387198e71e298

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te tradicionalnom kolonom sjećanja, danas su građani Iloka obilježili 25 godina od progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta. Oni su, na današnji dan, pod prijetnjom JNA bili primorani napustiti svoje domove i otići u progonstvo. I ove godine kolonu sjećanja činili su osobna vozila, kao i ostala prijevozna sredstva, s kojima su Iločani i prije 25 godina napuštali svoj grad.

Kolona je krenula iz središta grada te se uputila prema spomeniku „Svjetlost slobode“ gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Prema riječima Iločana u koloni, koja je 17. listopada 1991. godine napuštala grad, bilo je oko deset tisuća Hrvata i ostalih građana ne srpske nacionalnosti. Svi oni sa sobom su mogli ponijeti samo najosnovnije stvari dok su sve ostalo, što su stjecali godinama, bili primorani ostaviti u Iloku. Nadali su se kako će taj odlazak iz svojih domova i Iloka biti kratak ali se vrijeme progonstva odužilo na desetak godina.

Među desetak tisuća građana, koji su toga dana napuštali Ilok, bilo je oko 4.000 Iločana. Preostali dio građana u koloni bili su mještani Šarengrada, Mohova, bapske, Tovarnika, Lovasa i Opatovca.

(Visited 1 times, 1 visits today)