Održan mimohod za poginule hrvatske vitezove pod sloganom “Uvijek vjerni domovini“

UZ LUČONOŠE DOMOVINSKOG RATA VELIKI BROJ PREDSTAVNIKA BRANITELJSKIH I SRODNIH UDRUGA NA HODOČAŠĆU OD LUKŠIĆA DO MALAČKE

Deveti po redu Memorijalni hod u spomen braniteljima Domovinskog rata kojeg organizira udruga Lučonoše Domovinskog rata, ovu je subotu okupio hodočasnike iz cijele Hrvatske kako bi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast svim poginulim hrvatskim vitezovima.

„Uvijek vjerni domovini“ naziv je ovogodišnjeg mimohoda koji je okupio predstavnike  četrdesetak različitih braniteljskih i srodnih udruga pred spomenikom dr. Franje Tuđmane u Kaštel Lukšiću, a koji su nakon odavanja počasti krenuli pješice do 13 km udaljenog spomenika, križa poginulim braniteljima na Malačkoj.

-Dobro nam došli u grad Kaštela na današnji Dan grada, znam da nije bilo lako stići iz cijele Hrvatske zbog nevremena koje vas je pratilo, ali imali ste srca i želju doći pokloniti se našem prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim našim braniteljima koji su dali svoje živote na oltar domovine i dijaspore. Naš ovogodišnji slogan je „Uvijek vjerni domovini“, hrvatski branitelji su odani domovini ma kako bilo da bilo, svoju domovinu nećemo prodati ni dati za ništa – kazao je na početku ovog hodočašća predsjednik Lučonoša Domovinskog rata, Ante Duvnjak napomenuvši kako nitko u Hrvatskoj nema pravo dirati i govoriti o roditeljima i udovicama poginulih branitelja te da su oni svetinja i da se s njihovim udruga nitko ne smije igrati jer su njihovi sinovi i muževi svoje živote dali za domovinu.

-Nikad neću dopustiti da netko može omalovažiti majku hrvaticu, a osobito onu majku koja je morala zamijeniti i oca da bi odgajala svoju djecu i osobito one majke u blaženom stanju koje su nosile svoju djecu, a da djeca nisu znala tko je biološki otac – kazao je Ante Nadomir Tadić Šutra. koji je pozdravio Rozaliju Bartović, predsjednicu Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata i njenu kćerku Željku.

Sudionike mimohoda pozdravio je i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović  izrazivši zadovoljstvo što su Kaštela još jednom domaćin ovakvom hodočašću,

-Ponosan sam što svake godine povodom proslave Dana grada Kaštela mogu  reći  da se cijela Hrvatska ovdje okupi i da skupa s nama proslavljate dan našega grada, a isto tako, ujedno odajete počast vašim kolegama suborcima koji su dali život za našu domovinu – rekao je Ivanović i posebno zahvalio Anti Duvnjaku na organizaciji ovog hodočašća iskazavši mu punu potporu u ime Grada.

Nakon pozdravnih govora, sudionici mimohoda uputili su se Cestom dr. Franje Tuđmana do Kaštel Starog i dalje prema Malačkoj.