lovenija će tijekom ovogodišnje turističke sezone na svojoj granici s Hrvatskom izvoditi sistematsku kontrolu putnika zbog povećanih rizika vezanih na migracije, kriminal i terorizam, ali i omogućavati povremeni prelazak na tzv. ciljane kontrole u slučaju velikih gužvi, potvrdio je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova, piše Večernji.hr.

“Sustavni i dosljedni nadzor na našoj granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Schengenskog prostora, provodit ćemo kao i prošle godine. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da protočnost na graničnim prijelazima bude što bolja, ali upozoravam ne na račun sigurnosti”, kazao je Šefic. Potvrdio je da će se kao i lani primjenjivati pravilo o povremenom opuštanju sistematskog pregleda vozila i putnika, u skladu s dogovorom s Europskom komisijom koji je Slovenija prihvatila i notificirala prošle godine, kad je dopuštena i mogućnost prelaska na tzv. ciljane kontrole, kako bi se promet na granici ubrzao, ali će do toga dolaziti samo povremenu i privremeno, a takav režim kontrole trajat će u ovisnosti od stanja na prijelazu, samo nekoliko sati, pojasnio je Šefic.

Odluku o povremenom prelasku na ciljane kontrole po njegovim će riječima samostalno i ovisno o situaciji donositi granična policija na pojedinom prijelazu, a u sezoni će ekipe policije na najopterećenijim prijelazima biti pojačane rezervnom i pomoćnom policijom, te prebacivanjem policajaca iz unutrašnjosti na granične prijelaze, kako bi se izbjegle gužve i osigurao nesmetan promet. Dodao je da je takva pojačana sistematska kontrola na graničnim prijelazima s Hrvatskom potrebna s obzirom na ponešto pojačan migrantski priljev zadnjih mjeseci. Ilegalni migranti u Sloveniju dolaze i kamionima, autobusima i kombijima, a ne samo ilegalno preko zelene granice, dodao je Šefic.

7 KOMENTARI

    • SLO=Bosna a oni me u prometu svakodnevno ugrožavaju. Više se vozim po kanalu nego po D1 da izbjegnem direktni sudar. Policija ih ne dira i ne kažnjava, mogu divljati koliko ih volja. Kamere su samo za nas. Sa druge strane iza kuće su mi migranti u velikom broju. policija ne želi priznati da je čuvanje granice izvan njihove mogućnosti i da treba angažirati vojsku. Sve to čini abnormalno velike dnevne troškove koje mi plaćamo. Čak i po bolnicama ima migranata koji imaju besplatno liječenje i prednost koje se isto nama naplati. Ovo je očito dio scenarija i razlog u kojem je RH ušla u EU da se ovi problemi pomaknu na budale a Slo i Mađari se lijepo ogradili. Slovenci zabavljaju godinama oko granica a i svojih prometnica jer njima nije bio uvjet napraviti prometnice kao što je bio uvjet u predpristupnim uvjetima za ulaz u EU RH. A ono najžalosnije i najbizarnije je od susjedne Srbije stalno čačkanje po pjesmama, boji dresova i općenito lažnoj povjesti, nabavi aviona i tko zna kaj sve ne. Ne kužim kaj Srbija nema svojih problema da se njima bavi? A ne kužim i naše vlasti kaj tome više ne stanu na kraj. Zašto ne riješe problem sa migrantima? Neka ih organizirano na račun EU isporuče Merkelici ili jednostavno uvedu “mrtvu stražu”.

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here