Otvoren Spomen dom koji govori o stradanjima mještana u Domovinskom ratu i 2. Svjetskom ratu

9cf4ad3360482df4600be6d349f43b1f

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u središtu Bogdanovaca mještani ovoga naselja, koje se nalazi nedaleko od Vukovara, obilježili su 25. obljetnicu stradanja u Domovinskom ratu. Bogdanovci su jedno u naselja koje je najviše stradalo tijekom Domovinskog rata.

Selo je branilo ukupno 200-ak branitelja među kojima je bilo mještana ali i pripadnika HOS-a, ZNG-a i policije. Poginulo je ukupno 89 bogdanovčana i 40 branitelja sa strane. Na popisu nestalih i danas se nalazi 20 mještana Bogdanovaca, rekao je zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta.

Govoreći o danima obrane Matković je rekao kako su branitelji tjednima ulagali izvan ljudske napore kako bi obranili grad ali i da je obrana 10. studenoga pala. Podsjećajući se kako je bila organizirana obrana sela kazao je kako su iz sela bili evakuirana djeca, stariji i žene, a da su ostali samo oni koji su bili spremni žrtvovati svoj život.

-Tih 25 godina je jako daleko, a opet i tako blizu. Mi preživjeli imamo jako puno prijatelja kojih više nema. Naša dužnost je govoriti o njima, dizati spomenika, a sve kako se njihova žrtva ne bi zaboravila, rekao je Matković.

U okviru obilježavanja 25. godina od stradanja Bogdanovaca u središtu sela otvoren je i Spomen dom koji podsjeća na stradanja mještana ovoga naselja u Domovinskom ali i 2. Svjetskom ratu. Spomen dom sastoji se od dvije sobe u kojima su postavljeni paneli koji su tematski određeni, zemljovidi… Ispisana su i imena svih poginulih mještana, a postavljene su i njihove fotografije.

– Odlučili smo se na ovaj projekt jer znamo značaj Bogdanovaca u obrani i žrtve koje su tu pale. Pomogli su nam bajkeri iz cijele Hrvatske, naši zajednički prijatelji, pojedinci kao i pojedine općine. Pomagali su nam u novcu ili pak odrađujući dio poslova. Poslije svega možemo reći da smo napravili jedan Spomen dom zasnovan na povijesnim činjenicama i s nizom podataka i fotografija, rekao je predsjednik vukovarskog Moto kluba Golubica čiji članovi su i inicirali izgradnju Spomen doma.

Obilježavanju obljetnice u Bogdanovcima nazočila je i veleposlanica Kosova u Hrvatskoj Shkendije Geci Sherifi te veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Ilir Mello.

(Visited 1 times, 1 visits today)