Njegove riječi dolaze nekoliko dana nakon što je argentinski parlament prihvatio zakon o liberalizaciji pobačaja.

Papa Franjo jučer je u audijenciju u Vatikanu primio izaslanstvo Foruma obiteljskih udruga. Riječ je o talijanskoj organizaciji koja se danas sastoji od 47 udruga i 18 regionalnih foruma.

U svom je obraćanju predstavnicima Foruma rekao kako je čuo “da je pomodno, ili barem uobičajeno, da se u prvim mjesecima trudnoće naprave pretrage kako bi se vidjelo je li dijete zdravo ili ima neku bolest, a prvo što se ponudi jest: riješimo ga se.”

Takvu je praksu osudio vrlo oštrim riječima usporedivši ih s onime što su činili nacisti, samo u bijelim rukavicama: “ubojstvo djeteta… kako bismo imali miran život, rješavamo se osobe… Činimo isto što su i nacisti činili kako bi održali čistoću rase, samu u bijelim rukavicama”, rekao je Papa prema pisanju talijanskih medija, a njegove riječi dolaze nekoliko dana nakon što je argentinski parlament prihvatio zakon o liberalizaciji pobačaja.

Sveti Otac se prisjetio i kako je kao mladić bio šokiran kada je čuo priče o ljudima koji su u prošlosti s planina bacali djecu koja su imala određeni invaliditet, što je izjednačio s današnjim praksama.

Govoreći o uporabi riječi obitelj, Papa je primijetio da se u suvremenom društvu riječ upotrebljava na različite načine, no kako je u Božjoj zamisli slika obitelji samo jedna.

“Da, istina je da je obitelj analogna riječ, možemo govoriti o ‘obitelji zvijezda’, obitelji drveća’, ‘obitelji životinja’”, rekao je, naglasivši kako je “obitelj na sliku Božju samo jedna – ona koju čine muškarac i žena.”

Između ostaloga, Sveti Otac se u govoru kritički osvrnuo i na trend dobrovoljnog odustajanja od djece među parovima, koji umjesto djece radije odabiru imati tri psa i dvije mačke.

Na kraju svoga obraćanja Franjo je spomenuo bračne krize i izazove koji ponekad mogu biti vrlo zahtjevni. “Mnogo je žena – ali ponekad i muškaraca – koji čekaju u tišini… da se njihov supružnik vrati svojoj vjernosti.” To je, zaključio je Papa, “svetost koja oprašta zato što ljubi.”

Ivo Džeba | Bitno.net

2 KOMENTARI

  1. Istina…i UŽASNO😢….gledam neki dan u Argentini izglasano …abortus legalan a njihovi zastupnici urlaju od sreće i radosti što imaju odriješene ruke za legalno ubijanje djece,i to svoje djece…koja zena možeš bit i zvati se majka jednom djetetu dok si drugo ili drugu djecu čupala doslovno iz svoje utrobe kljestima…ta njihova radost i pljesak ostat će mi u očima i ušima dok ŽIVIM…..pogledajte to negdje i vidite šta smo postali i tko se moze tome samo radovat..otac zla….BOŽE MOJ OSLOBODI NAS OD NJEGA I NJEGOVIH ZLIH DIJELA!🙏

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here