Penava o podizanju spomen ploče zapovjedniku osvajanja Vukovara: ‘Ovo je ogledan primjer razloga zašto ovdje ćirilici nema mjesta’

Iz Grada Vukovara priopćenjem reagirali su na otkrivanje spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu. Bratić je bio zapovjednik Novosadskog korpusa koji je 2. studenoga 1991. godine poginuo u agresorskom, velikosrpskom napadu na Vukovar.

Priopćenje koje potpisuje gradonačelnik Vukovara Ivan Penava prenosimo u cijelosti:

“Slijedom današnjeg podizanja i otkrivanja spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću, zapovjedniku Novosadskog korpusa koji je 02. studenoga 1991. godine poginuo u napadu na Vukovar, a koja je danas upriličena u Novom Sadu, Grad Vukovar osuđuje ovakve postupke Vojske i Vlade Republike Srbije.

Ovo je jedan vrlo jasan pokazatelj da je velikosrpska ideologija i dalje smjer politike Republike Srbije. Također je i ogledan primjer razloga zašto ćirilici nema mjesta u Vukovaru te očita poruka svim naivnima koji su nas sve ovo vrijeme uvjeravali kako pismo ništa nije krivo.

S izrazitim nestrpljenjem očekujemo žurnu reakciju predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gospodina Milorada Pupovca, Srpskog narodnog vijeća te Samostalne demokratske srpske stranke, da nam se obrate temeljem ovog pitanja te barem i na ćirilici hrvatskoj javnosti predoče jasnu i nedvosmislenu osudu i ograđivanje od ovakvih postupaka, jer sve drugo će govoriti u prilog tome da se mi cijelo vrijeme jako dobro razumijemo”, zaključio je gradonačelnik Penava.

Hoće li Vučić govoriti u Zagrebu?

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, po svemu sudeći, stiže u Zagreb za manje od dva tjedna, na Kongres Europske pučke stranke koji se održava u glavnom gradu Hrvatske. Naime, na stranicama Kongresa Vučić je naveden kao govornik

Srpska narodna stranka (SNS) Aleksandra Vučića postala je 2016. godine pridruženim članom ‘političke obitelji Europske pučke stranke’ (EPP) kako je voli nazivati hrvatski predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Na službenim stranicama Europske pučke stranke vidljivo je da će Vučićev SNS imati jednog delegata na Političkoj skupštini EPP-a, koja će zasjedati u Hrvatskom saboru.

Europska pučka stranka najmoćnija je politička frakcija u Europskom parlamentu. Navode o govoru Vućića u Hrvatskom saboru iz vrha HDZ-a su demantirali.

Podsjetimo, posljednjih dana u fokusu javnosti našlo se HDZ-ovo iznajmljivanje prostorija hrvatskog zakonodavnog tijela, Hrvatskog sabora, konkretno i sabornice, Europskoj pučkoj stranci (EPP) – grupaciji u Europskom parlamentu Europske unije.

Udruga U ime obitelji zatražila je u pismu od saborskih zastupnika da ukinu odluku Predsjedništva Sabora kojom se omogućuje strankama s klubom u Europskom parlamentu da iznajme dvoranu u kojoj zasjeda najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Republike Hrvatske.

(Visited 2 times, 1 visits today)