Plenković prozvao Pupovca zbog izjednačavanja Hrvatske s NDH!

Izjava Milorada Pupovca za Radio Sarajevo u kojoj je usporedio modernu RH s NDH “uzburkala” je političke duhove u Hrvatskoj, a stigla je i reakcija Vlade.

I Vlada i premijer osobno najoštrije su i neposredno nakon tih događaja osudili kukavičke napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili. (Knin, Đevrske, Viškovo, Split i Supetar)

Vlada pozdravlja brzu i djelotvornu reakciju policije koja je razotkrila i prijavila počinitelje napada u Đevrskama i Viškovu. Policija još intenzivno traga i za maskiranim počiniteljima napada u Kninu. Vlada u svim takvim slučajevima od nadležnih tijela očekuje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja.

“Radi se o nedjelima koji su nedopustivi u današnjoj Hrvatskoj. Hrvatska je dom svih svojih građana i u njoj se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno. Kao što je premijer rekao u svojoj izjavi neposredno nakon napada u Kninu, radi se o izoliranim slučajevima koji su djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime u Hrvatskoj”, poručili su iz Vlade i dodali kako upravo iz tog razloga krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatraju usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu.

Od Pupovca, čija stranka čini parlamentarnu većinu, očekuju da se suzdrži od ovakvih izjava koje, uvjereni su u Vladi, podižu tenzije i polariziraju društvo, ali i “služe kao povod različitim političkim akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku”.

Moderna hrvatska država nastala je žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH. S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je oštro osudilo i zamjenu teza predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji u svojim izjavama pokušava opravdati agresiju na Hrvatsku 1990-ih. Ona je bila dio osvajačke politike Slobodana Miloševića i tadašnje JNA, kao zločina kojima je definitivno i nedvosmisleno presuđeno u odlukama međunarodnih sudova i tribunala.

Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa.

Sa svoje strane Vlada, koja uživa potporu i svih predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, svjesna je svoje odgovornosti. Predana je jačanju društvene uključivosti i poštivanju prava svih manjina u Hrvatskoj u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima, osobito u kontekstu rastućeg populizma i ksenofobije diljem Europe.

Podsjećamo i da je u trenutku formiranja Vlade upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine.

Istodobno Vlada očekuje od svih političkih stranaka i aktera odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima”, poručili su iz Vlade.

Podsjetimo, Pupovac je na konferenciji za novinare u Saboru, među ostalim, kazao kako ne bi htio da RH “doživi iskustvo kakvo je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću da se stvori hrvatska država, koji je kolabirao i doživio sramotan kraj zato što je bio utemeljen na mržnji i nasilju prema Srbima”. Ocijenio je kako je ta mogućnost realna zbog odnosa dobrog dijela ljudi, uključujući i neke saborske zastupnike, te da bi Hrvatska, zbog nesposobnosti političkih elita da to spriječe, mogla “doživjeti sudbinu kakvu je doživjela kvislinška država od “41. do ‘45.”.

(Visited 2 times, 1 visits today)