Poginuli vojnik Josip Briški bio je oženjen, sinčić je tek napunio godinu dana…

Hrvatski vojnik, skupnik Josip Briški koji je poginuo nakon jutrošnjeg napada talibana u Afganistanu, imao je 27 godina.

Briški je rođen 1992. godine. U sustavu Hrvatske vojske bio je pet godina, a misija u Afganistanu bila mu je prva međunarodna misija. Bio je pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu. Tamo je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Josip je bio oženjen, a ima i sinčića koji je tek napunio godinu dana. Krstili su ga proljetos. Stanovali su s njegovim roditeljima i sestrom u Sesvetama, piše Jutarnji.

Poginuo je od teških ozljeda glave zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Nakon stradavanja mu je pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda u bolnici je preminuo.

Uz Briškog su u ovom napadu talibana ranjena još dva hrvatska vojnika. Oni su teško ozlijeđeni, no nisu u životnoj opasnosti. Jedan je zadobio prijelom bedrene kosti, a drugi ima ozlijeđenu ruku. Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sustavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je također 1992. godište, a on je u sustavu HV-a također 5 godina rekao je ranije danas ministar Krstičević.

(Visited 1 times, 1 visits today)