Poljakinje i Poljaci na ulicama: Tisuće prosvjedovale protiv rigoroznog zakona o pobačaju

Pobačaj je od sada dozvoljen samo u slučaju kada im trudnoća ugrožava život ili kada je plod rezultat silovanja ili incesta.

Poljakinje i Poljaci izašli su u velikom broju i večeras na ulice Varšave i drugih poljskih gradova prosvjedujući drugu večer za redom protiv stupanja na snagu rigoroznog zakona koji brani pobačaj osim u vrlo rijetkim slučajevima.

Zakon je odobren još prošle jeseni, ali je odgođen jer je prouzročio najveće prosvjede još od pada komunizma. Nekoliko stotina tisuća ljudi sručilo se tada na ulice. Poljakinjama je odsada pobačaj dozvoljen samo u slučaju kada im trudnoća ugrožava život ili kada je plod rezultat silovanja ili incesta.

Zakon je postrožen na način da je ne moguće dobiti pobačaj u slučaju teških malformacija ploda koje su dugo zagovarali najkonzervativniji elementi u poljskoj vladi.

Simbol prosvjednika koji su i sinoć izašli kako bi pokazali što misle u tonuću zemlje u teški konzervativizam je munja koja bi trebala biti upozorenje vladajućima o tome kako se osjećaju žene kada im se uskrate ljudska prava.

(Visited 5 times, 1 visits today)