Kao i svake godine, 21. listopada obilježilo se teško stradavanje civila s Banovine koji su mučki pobijeni i bačeni u plitke jame.

Komemoracije za žrtve masovne grobnice u Baćinu, druge najveće iza Ovčare u kojoj je pronađeno 56 tijela hrvatskih civila, uvijek su dostojanstvene, ali mučne i teške.  Unatoč masovnosti i okrutnosti ovoga zločina, baćinskim žrtvama se već više od dva i pol desetljeća iz državnog vrha nije poklonio – nitko. Koji je točno razlog nedolaska svih dosadašnjih premijera, predsjednika/ce i predsjednika Sabora ili je riječ o čistom nemaru, teško je reći. No, činjenica je da će ovu neugodnu tradiciju ignoriranja Baćina prekinuti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, koja je 06. prosinca konačno najavila svoj dolazak.

Nije sasvim jasno zašto je predsjednica odabrala baš ovaj datum, no pretpostavlja se kako je ovaj posjet uklopila u premještanje svog ureda u Sisačko – moslavačku županiju, pa je odlazak u Baćin bio neminovan.

Osim toga, jedan od razloga je zasigurno i konstantno kritiziranje umirovljenog pukovnika HV-a, Ivice Pandže – Orkana. On napominje kako su uredi predsjednika, predsjednika Sabora i premijera svih ovih godina unazad, neovisno o tome tko je toga trenutka bio na vlasti, uredno dobivali službene pozive na komemoracije u Baćinu, ali nikada nisu došli. Pandža je, također, i ove godine vrlo neugodno, javno prozvao vladajuću strukturu:

“Ma, neka se srame. Oni se niti ove godine nisu udostojili pojaviti, ali ukazat ću se ja njima iako se krećem pomoću hodalice. Sutra ću već nekako doći u Zagreb, pa predsjednici i premijeru poručujem da “bace oko” na Bujicu. Ako im nije ugodno doći u Baćin, onda će im ono što ću reći na televiziji biti još manje ugodno!”, kazao je prije više od mjesec dana Orkan za Dnevno, a to je i učinio.

Je li hrvatska predsjednica čula Orkanov poziv ili je spontano odlučila obići Baćin, sada više nije niti važno. U svakom slučaju, njezina odluka je za pohvalu, piše 7dnevno.hr.