Predsjednica o spomeniku D’Annunziju: ‘Podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi’

Odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D’Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna najoštrije je osudilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a komentirala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

“Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi”, napisala je predsjednica na Twitteru.

“Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora”, dodala je hrvatska predsjednica.

Podsjetimo, uz spomenik D’Annunziju, provokacija s talijanskom zastavom na Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci nije i jedina provokacija upućena Hrvatskoj na stotu obljetnicu zauzimanja Rijeke. Sinoć, nešto prije 23 sata, trojica mlađih muškaraca oblijepili su fasadu hrvatskog konzulata na Trgu Goldoni u Trstu plakatima s jasno provokativnim sadržajem.

(Visited 2 times, 1 visits today)