Prije 25 godina osvojena raketna baza Žrnovnica: Važna vojna pobjeda

600

Navršava se 25 godina od jednog od najznačajnijih ratnih poduhvata na širem splitskom području. Naime, tada je osvojena raketna baza (80.MTRB) bivše JNA.

Taj sjajni vojni uspjeh izvojevali su bojovnici tada samostalne satnije “Sv. Jure”- Žrnovnica, utemeljene 15.8.1990. kao prva postrojba HV (ZNG), a koja padom uporišta postaje 1.S.S. – 4.Brigade ZNG.

Akcijom je zapovijedao danas pukovnik u miru Žrnovčanin Vinko Barbarić. Kao i svake godine, UBDDR “Sveti Jure” iz Žrnovnice, skromnom svečanošću, obilježila je taj dan. Pred središnjim križem, na mjesnom groblju, prisjetili su se tih slavnih dana. Sa posebnim pijetetom, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća prizvali su uspomene na sve poginule pripadnike vojne postrojbe.

Značaj ovog vojnog pothvata za daljnji tijek Domovinskog rata na našem i širem području je ključan i višestruk. Ubrzan je tijek pregovora i odlazak bivše “JNA” sa šireg splitskog područja.

Oduzeto oružje i oprema TO vraćeni su hrvatskim postrojbama što je dalo veliki zamah i snagu za daljnju borbu. Tada najmoderniji sustav protu brodskih raketa RBS-15B, švedske prizvodnje, stavljen je u operativnu funkciju. TO je imalo za posljedicu ubrzano povlačenje jugomornarice iz naših voda i  oslobađanje hrvatskog mora. Značaj ove blistave vojne pobjede iznimno je naglašen i danas. Zahvaljujući njenim postignućima HRM je sačuvala temeljnu sposobnost pomorskog ratovanja- protu brodsku borbu. Naoružana upravo raketama RBS-15B garant je zaštite hrvatskih nacionalnih interesa na svom moru. Bojovnici koji su izvojevali ovakvu pobjedu zaslužuju zahvalnost i duboko poštovanje. Njihovo djelo spada u povijesne zasluge.

(Visited 3 times, 1 visits today)