zure1Priopćenje Zajednice VOMP HV vezano za obavijesni razgovor koji je obavljen na zahtjev DORH-a u Policijskoj postaji Split, po nalogu PU Šibensko-kninske, a u svezi sumnje da se tijekom operacije OLUJA u mjestima Golubić, Strmica i Plavno dogodio zločin nad civilima srpske nacionalnosti.

Zapovjednik Oklopno Mehanizirane Bojne 4. GBR ‘Pauci’ umirovljeni pukovnik HV Nenad Žure i zapovjednici 1. i 2. pješačke bojne te zapovjednik izvidničke satnije 4. GBR pozvani su na obavijesni razgovor jer se sumnja te postoje indicije da su postrojbe kojim su zapovijedali svaki na svom pravcu napada izvršile ratni zločin nad civilnim osobama srpske nacionalnosti.

OMB 4. GBR i cijela 4. GBR ‘Pauci’ časno je i vojnički odrađivala sve svoje ratne zadaće.

Naše stajalište je da se utvrdi stvarna istina i da se mora doći do počinitelja navodnih ratnih zločina.

Navodni gosp. Savo Štrbac na popise ratnih zločina stavio je civile koji su sa oružjem djelovali protiv naših snaga.

Isti se smatraju vojnicima i za njih ne vrijede odredbe Ženevske konvenije.

Zapovjedna odgovornost je nedvosmisleno obvezala zapovjednika OMB 4. GBR ‘Pauci’ Nenada Žuru i ostale da poštuje odredbe Ženevske konvencije i sigurni smo da je svojim podređenima izdao zapovjed da se civili i zarobljenici ne smiju ubijati.

Postoje filmska arhiva u kojoj se vidi da su hrvatske snage upozoravale civile da ne izlaze iz kuća te ih prihvatali i sprovodili u vojarnu Južni logor, dijeleći hranu i piće.

Uvjereni smo da su tenkisti OMB 4. GBR i ostali koji se terete, poštivali odredbe Ženevske konvencije, časno i pošteno obranili RH od četničkih hordi i veliko srpskog projekta, apsolutno vjerujemo u nedužnost umirovljenog pukovnika Nenada Žure i smatramo da je isti postupao ispravno.

IN HOC SIGNO VINCES

Zajednica VOMP HV