Dana 24. srpnja (srijeda), u Splitu na igralištu kraj župne crkve Sv. Andrije na Sućidru s početkom u 21:30 sati biti će prikazan film ‘GLAVU GORE RUKE NA LEĐA’.
Ulaz Slobodan.

‘GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA’ je igrano dokumentarni film koji prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja odvođenja, maltretiranja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima.

Na promociji filma gostovati će vukovarski hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Predrag Mišić Peđa i Stipe Majić Pipe.

Film ‘GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA’ donosi dramatične detalje posljednjih dana borbe, kao i one nakon pada Vukovara.

Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje, Borovo naselje, Mitnica i Sajmište. Prate se te tri frakcije hrvatskih branitelja i njihovo zarobljavanje.

Putem iskaza samih branitelja film prati posljednje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Prati njihovo putovanje od zarobljavanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno je predočen svakodnevni život zatvorenika u logoru, mjestu gdje proživljavaju najgore trenutke svojih života.

Hrvatski branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, silovanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije hrvatskih branitelja u normalan život.

Redatelj scenarist i producent: Stipe Majić Pipe

Direktor fotografije: Dragan Ruljančić

Glumci: Slaven Knezović, Marina Redžepović, Ivan Ožegović, Roko Protić, Joško Ševo, Robert Ugrina