PROSLAVILI 25 GODINA Zajednica povratnika Hrvatske: Iseljavanje zaustaviti oživljavanjem gospodarstva i zapošljavanjem na ratom stradalim područjima

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) založila se na skupu održanom u subotu u Zagrebu za donošenje Zakona o ratom stradalim područjima i Zakona o naknadi ratne štete kako bi se na ratom stradalim područjima kroz oživljavanje gospodarstva i kroz zapošljavanje zaustavilo iseljavanje mladih...

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) založila se na skupu održanom u subotu u Zagrebu za donošenje Zakona o ratom stradalim područjima i Zakona o naknadi ratne štete kako bi se na ratom stradalim područjima kroz oživljavanje gospodarstva i kroz zapošljavanje zaustavilo iseljavanje mladih…

ZPH je, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, održala XXI. konferenciju na kojoj su teme bile Prijedlog donošenja Zakona o ratom stradalim područjima i Zakona o naknadi ratne štete.

Izrazivši zadovoljstvo radom ZPH u posljednjih 25 godina te podsjetivši na najvažnije aktivnosti te zajednice, predsjednik Josip Kompanović istaknuo je da se na bivša okupirana područja vratilo više od 220 tisuća prognanika.

“Nikada u povijesti nije zabilježen takav postotak povratka nakon rata i stradavanja kao što se dogodilo u Hrvatskoj”, rekao je predsjednik Zajednicepovratnika Hrvatske.

Naglasio je i da je obnova obiteljskih kuća i stanova završena u cijelosti a obnovljena je komunalna i socijalna infrastruktura pa, rekao je, mnoga mjesta danas izgledaju puno bolje nego prije Domovinskog rata. Istaknuo je i da je u obnovu obiteljskih kuća i stanova, obnovu komunalne i socijalne infrastrukture na ratom stradalim područjima Republika Hrvatska uložila oko 40 milijardi kuna.

Kompanović je pozdravio napore sadašnje Vlade da se zaustave negativni demografski trendovi upozorivši da se u ratom stradalim područjima mora učiniti puno više.

Za zaustavljanje iseljavanja mladih pristojna plaća i rješavanje stambenog pitanja

“Za život dostojan čovjeka nužno je, pogotovo mladim ljudima, osigurati krov nad glavom i posao s pristojnom plaćom od koje se može uzdržavati obitelj. Nema drugog načina da se zaustavi iseljavanje”, poručio je.

Upozorio je i da su prije desetak godina na područjima posebne državne skrbi imali cijeli niz poticajnih mjera za rast gospodarstva i oživljavanje zapošljavanja, ali iz njima nerazumljivih razloga većina tih mjera su ukinute, zbog čega danas imamo izuzetno lošu demografsku sliku na ratom stradalim područjima, posebice na istoku Hrvatske, na Banovini i u Lici.

“Mladi ljudi, cijele obitelji iseljavaju iz tih područja. Ovoga puta ne zbog srbočetničke agresije nego zbog nemogućnosti zapošljavanja i nedostatka osnovne životne perspektive”, upozorio je predsjednik ZPH.

Kompanović: SDP-ove Vlade urušile Zakon o područjima posebne državne skrbi ukidanjem svih prava

Kompanović je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su vlade Ivice Račana i Zorana Milanovića urušile Zakon o područjima posebne državne skrbi ukidanjem svih prava, osim prava na stambeno zbrinjavanje.

“Milanovićev kabinet učinio je sve da uništi ZPH, mi smo jedina udruga na nacionalnoj razini kojoj nekoliko godina prije nije odobrena ni lipa barem za režijske troškove”, nagalasio je.

Zahvalivši ZPH na 25 godina djelovanja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da i dalje imaju potporu vlade za ostvarivanje svojih ciljeva.

“Iako su pretrpjeli stradanja i razaranja oni su i danas zajedno te s optimizmom gledaju u budućnost, ohrabreni potporom vlade i svih ministarstava u okviru svojih nadležnosti”, kazao je ministar Medved.

Dodao je da će njihovi napori i rad biti usmjereni prema opstanku hrvatskog naroda na ratom stradalim  područjima.

Predsjednik ZPH je, u povodu 25. obljetnice rada i postojanja udruge, ministru hrvatskih branitelja Medvedu i državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikoli Mažaru uručio Priznanje ZPH za potporu njihovu radu i aktivnostima.

Povelju časti ZPH za dugogodišnju suradnju, pomoć i prijateljstvo uručio je dugogodišnjem pomoćniku ministra obnove Ljudevitu Hercegu, dugogodišnjem predstojniku vladina Ureda za prognanike Lovri Pejkoviću, bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu te bivšoj premijerki Jadranki Kosor.H

G.S.