600

Otvorenjem izložbe s 40-ak ratnih fotografija 1. obalno-topničke bitnice “Kašjuni” u ponedjeljak navečer u Splitu je proslavljena 25. obljetnica osnutka te postrojbe koja se prvi put postrojila 3. listopada. 1991. u predjelu Kašjunima na južnoj padini Marjana, a utemeljena je na poticaj Hrvatske ratne mornarice.

Predsjednik udruge koja nosi ime po toj bitnici Zoran Čulić istaknuo je kako se ta postrojba, u kojoj  su bila 134 pripadnika, angažirala na više bojišnica u Domovinskom ratu, a posebice je istaknuo njezin doprinos u deblokadi splitskog akvatorija od brodova bivše Jugoslavenske ratne mornarice te u obrani Pelješca.

– Mi smo u Domovinskom ratu bili u pravo vrijeme na pravom mjestu – rekao je Čulić.

U sklopu 25. obljetnice osnutka 1. obalno-topničke bitnice “Kašjuni” danas su članovi udruge koja nosi to ime upriličili svečani postroj u predjelu Kašjuna i podignuli hrvatsku državnu zastavu na mjestu gdje se na današnji dan ona prvi put postrojila. Članovi te udruge položili su vijenac i zapalili svijeće na grobu Josipa Vranića, prvog pripadnika HRM-a poginulog u Domovinskom ratu. Također su na Gradskom groblju Lovrincu položili vijenac i zapalili svijeće na spomen-obilježju svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Dio 1. obalno-topničke bitnice “Kašjuni” bio je u siječnju 1992. angažiran i na Drniško-kninskom bojištu u sklopu 141. brigade Hrvatske vojske.

U veljači 1992. ta se postrojba premjestila u ratnu luku Loru, gdje je osnovana Protuzračna obrana (PZO) Hrvatske ratne moranrice koja je štitila dolazak Hrvatske ratne mornarice u tu luku.
U travnju 1992. ta je bitnica premještena u Vid, u blizini Metkovića, gdje se pridružila 156. brigadi Hrvatske vojske.

Za postignuća u Domovinskom ratu 1. obalno-topničku bitnicu “Kašjuni” predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je u svibnju 2011. Redom Hrvatskog trolista.