Definitivnu odluku o ostanku ili izlasku iz vladajuće koalicije Pupovčev SDSS bi mogao donijeti na sastanku svog Predsjedništva u ponedjeljak, piše Slobodna Dalmacija te dodaje kako je ostanak ili izlazak stvar procjene što bi izlaskom iz koalicije dobili, a što izgubili.

Pupovac je već prije – u uvjetima tanke parlamentarne većine – nekoliko puta upozorio da nije na manjinskim zastupnicima da ruše hrvatsku Vladu. No, okolnosti su se posljednjih godinu dana ipak promijenile, i Andrej Plenković u ovome trenutku u Saboru može – zahvaljujući uglavnom prebjezima iz SDP-a – računati na čak 82 ruke. Eventualni izlazak tri zastupnika SDSS-a iz koalicije ne bi ugrozio većinu u Saboru, s obzirom na to da Plenković uz pomoć Bandićevih zastupnika i HNS-a mirno može dočekati kraj mandata i bez SDSS-a.

Ipak, na vagi će biti i druge stvari. SDSS je na vlasti u 13 općina. U dobrom dijelu pokrenuti su projekti sanacije električne mreže. Postavljeni rok je 2020. godina. U nizu dalmatinskih općina i gradova – Islam Grčki, Islam Latinski, Donji Karin i Benkovac samo su neki od njih – priprema se pak sanacija vodovoda. Riječ je o relativno velikim projektima koji izravno podižu kvalitetu života u tim sredinama, koji su već dogovoreni s HEP-om i Hrvatskim vodama, a čija bi provedba izlaskom iz koalicije mogla biti dovedena u pitanje.

S druge strane, na predstojećim predsjedničkim izborima SDSS, sasvim je sigurno, neće podržati Kolindu Grabar Kitarović. Njihove simpatije, procjenjuje se na strani su SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića, jednako kao i HNS-a te SDP-ovih prebjega koji također drže Plenkovićevu Vladu.

>>Tihomir Dujmović: Želi li uopće Andrej Plenković pobjedu Kolinde Grabar- Kitarović?

Isto tako, Pupovac je rasporedio sebi odane ljude po ministarstvima i hrvatskim institucijama.

– Riječ je o dobro organiziranoj mreži koja sve prati i sve bilježi. Za što te bilješke služe vidimo tek kad se iste pojave u medijima, kazao nam je jedan HDZ-ovac blizak aktualnoj vlasti.

Politička klima koja je nastala u Hrvatskoj nakon očitih operacija srbijanske tajne službe i Pupovčevih izjava nikako ne ide na ruku Pupovčevom ostanku u vlasti. Jednako kao i nadolazeći predsjednički izbori koji će, sasvim je sigurno pojačati napetosti između HDZ-a i SDSS-a.

>>Slučaj “Škalamera” – klasični primjer asimetričnog rata protiv Republike Hrvatske

Kakvu će odluku SDSS donijeti u ponedjeljak teško je kazati. Sad je samo pitanje hoće li kod Pupovca prevagnuti politička pragma ili volja da se s HDZ-om ipak ide u – svjetonazorski rat, što bi na koncu trebalo pogodovati SDP-u i njihovom predsjedničkom kandidatu.

– Ne treba isključiti niti mogućnost da će se Pupovac povući iz Vlade u dogovoru s Plenkovićem, kome je koalicija s SDSS-om postala “mlinski kamen oko vrata”. Nakon povlačenja i smjene SDSS-ovih kadrova Pupovac će medijski otuživati HDZ za novi progon Srba, navodi izvor iz vrha HDZ-a.

M.M.