Razmjena zarobljenika na Plesu

Dana 25. studenog 1991. u zračnoj luci na Plesu obavljena je razmjena zarobljenika. U zamjenu za 27 zarobljenih Hrvata, predani su pripadnici KOS-a, obavještajne skupine JNA koja je terorističkim i propagandnim metodama destabilizirala Hrvatsku.

Središnje figure razmjene bili su zamjenik zapovjednika 5. armijske oblasti general major Milan Aksentijević, koji je nakon prisilnog spuštanja helikoptera uhićen kod Lučkog, te kanadski poduzetnik hrvatskog podrijetla Anton Kikaš. Kikaš je bio uhićen 31. kolovoza jer je u Boeingu 707 za obranu Hrvatske pokušao dostaviti 18 tona pješačkog i protuoklopnog naoružanja. U razgovoru s novinarom Slobodne Dalmacije Denisom Krnićem prisjetio se kako je pokušaj naoružavanja Hrvatske propao:

„Oružje sam kupio od južnoafričkih trgovaca oružja, Engleza, preko kojih sam riješio i transport do Hrvatske. Dobio sam avion „Uganda airlinesa“ sa kompletnom posadom. Kada smo ušli u tadašnji jugoslavenski zračni prostor, zove nas beogradska kontrola leta da se predstavimo i kažemo gdje idemo, te što prevozimo. Prethodni dogovor sa pilotom je bio da kaže kako letimo za Krk, kako bi smo prikrili pravu destinaciju a to je bio aerodrom u Ljubljani. Međutim, nakon što je pilot rekao da prevozimo ‘general cargo’, nespretno dodao je kako letimo za Ljubljanu. Sukladno tome kontrola leta nam je dala rutu leta preko Mostara, Bihaća i Zagreba te dalje za Ljubljanu. No, pilotu sam rekao da se drži mora. Tek sam kasnije shvatio oda pilot doista leti rutom beogradske kontrole leta… Nema psovke koje tada nisam izrekao. Negdje iznad Bihaća nas je pozvala kontrola leta iz Zagreba i naredila da sletimo na Pleso. Tada je sve bilo gotovo. I to je jedina istina. Isključivo greškom pilota nisam uspio isporučiti to naoružanje.“

Nakon što je avion sletio na Pleso, vojnici JNA zaplijenili su oružje i u dramatičnim okolnostima uhitili Kikaša. Nakon batinanja Kikaš je prebačen u vojni zatvor u Beogradu gdje je proveo tri mjeseca. Ondje je u lošim uvjetima iznova proživljavao torture uz prijetnje likvidacijom. Ipak, uz veliko zanimanje medija Kikaš je pušten, a javnost je poslije njegov hrabri čin pomalo zaboravila. Također, potpuno je nepoznata daljnja sudbina zaplijenjenog zrakoplova koju u emisiji TV Kalendar otkriva povjesničar Tomislav Šulj:

„JNA se njime koristila za transport opreme i ljudstva tijekom povlačenja iz Slovenije i Hrvatske. Štoviše, Boeing 707 prevozio je rezerviste na bojišnice u Hrvatskoj, a poslije i u BiH, dok je na povratku prevozio obitelji starješina JNA zajedno s civilima koji su s područja Bihaća, a zatim i Sarajeva, bježali od rata u Beograd. Kako je bio preuređen za prijevoz vojne opreme, u njega bi stalo i 400 putnika te je na taj način od rata pobjeglo više desetaka tisuća civila, iako većina vjerojatno nije znala zašto pripadnici JNA zrakoplov nazivaju Kikaš.“

25.11.2019. / 10:15 / Borna Marinić

(Visited 3 times, 1 visits today)