SAMOUBOJSTVA BRANITELJA NE PRESTAJU! BROJKA JE STRAVIČNA: ‘Složio je uniformu i propucao se pištoljem’

Vijesti o preuranjenim smrtima hrvatskih branitelja, odavno nisu tema…

Iako je riječ o smrtima koje ih kao posljedice rata i pogoršanja bolesti stečenih u ranim devedesetima zatiču u 50-tim godinama života, u hrvatskoj je javnosti zaživjela teorija o očekivanoj pojavi obzirom na činjenicu da su oboljenja od karcinoma svjetski trend kojega nije pošteđena niti ova populacija.

Brojke o smrti i pobolu branitelja su neumoljive, pa je teško reći kako je ovdje riječ o uobičajenoj pojavi. No, iako je teško ustvrditi je li neka smrt nastupila kao posljedica rata ili bi se pak dogodila neovisno o sudjelovanju u ratu, jedna se pojava sasvim sigurno može tumačiti kao izravna, ratna posljedica. Samoubojstva hrvatskih branitelja koja ne prestaju…

Ministar branitelja prepoznao problem

Ministar branitelja Tomo Medved problem razvojačenih branitelja pogođenih PTSP-om od prvoga dana shvatio je ozbiljno. Svoju energiju usredotočio je na populaciju branitelja koji nisu bili ranjeni i koji kao vojni invalidi ni na koji način nisu zbrinuti. Branitelji koji su iz rata izašli čitavog tijela, ali okrhnute duše, do tada su bili pušteni na milost i nemilost okoline i institucija koje su im nerijetko okretale leđa. Oboljeli i bez posla, posezali su za rješenjem koje im se u tom trenutku činilo najlogičnijim – samoubojstvom. Kasko bi to spriječio ili barem umanjio, ministar je ovoj populaciji posvetio cijeli program od kojih je zapošljavanje samo jedna stavka u nizu.

Nema ozbljnije analize o broju samoubojstava hrvatskih branitelja, osim podatka koji se može pronaći u studiji “Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj” iz 2015. godine. Autori, psiholog Zoran Komar i psihijatrica Elvira Koić u njoj su naveli strahovit podatak da su od početka Domovinskog rata 1991. godine do kraja 2014. godine ruku na sebe digla 2734 hrvatska branitelja, a povjesničar Borna Marinić koji o ovome također progovara na svojoj stranici Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, zaključuje kako je ta brojka do danas gotovo sigurno premašila tri tisuće.

Riječ psihijatra

O motivima suicida branitelja, u više smo navrata razgovarali sa sada pokojnim doktorom Vladimirom Grudenom. Evo kako je on tumačio svojevoljan odlazak bivših vojnika u smrt:

“Kada se dragovoljno javiš u rat, to je kao da dragovoljno ideš u smrt. Dragovoljci su mahom mislili da će svakim svojim odlaskom na teren poginuti i pomirili su se sa smrću. Ali, onda su preživjeli. To je kao da su se ponovo rodili. Ipak, taj trenutak svjesnog, dragovoljnog odlaska u smrt zbog svoje domovine, obitelji, žene ili djece, ostaje u njihovom mozgu trajno zapamćen. Onda je dovoljan jedan detalj u životu koji ih uzdrma, nezadovoljstvo brakom, radnim mjestom ili nečim tako minornim i trenutak odluke za svjestan odlazak u smrt koji im se dogodio odlascima na bojišnicu, se vraća. Oni su, dakle, u sebi sve vrijeme bili mrtvi i sada su samo odlučili nastaviti taj put”.

“Složio je uniformu i propucao se”

Banovinu je 2013. godine potresao slučaj samoubojstva dvojice branitelja koji se dogodio u istom danu. Struka taj događaj nije smatrala nekim osobitim pokazateljem problema, iako nam je tada Ivana Košutić, majka jednog od glinskog branitelja koji je počinio samoubojstvo, kroz suze rekla:

“Mog sina ubio je rat. Nastavio je poslije rata sa svojim životom, radio je, nit’ je što tražio, niti dobio. Ali, bio je bolestan. I stalno nesretan. Nervozan. Uvijek je pričao o tom nesretnom ratu. Ja mu nisam znala pomoći. Tog dana moj sin samo je složio uniformu, javio na posao da neće doći i propucao se pištoljem”, kazala nam je tada kroz suze Ivana Košutić, majka jednog od glinskog branitelja koji je počinio samoubojstvo.

Što je uspio učiniti aktualni ministar i je li barem djelomično umanjio ovaj problem, pokazat će neka nova studija. Sve do tada, suicidi naših sugrađana oboljelih tijekom obrane Hrvatske – ostat će tabu tema.

(Visited 1 times, 1 visits today)