Sinj: Otkriveno spomen-obilježje Ivici Poljaku-Sokolu i Andriji Alčiću

U Sinju na predjelu Trnovača, na sportskom središtu koje nosi njihovo ime, danas je otkriveno spomen-obilježje sinjskim vitezovima, vukovarskim herojima Andriji Alčiću i Ivici Poljaku Sokolu povodom obilježavanja 25. godišnjice njihove pogibije – piše Ferata.

Program je počeo skokovima petorice padobranaca Aerokluba Sinj sa zastavama Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije, Sinja i Vukovara. Bila je to njihova zahvala Andriji Alčiću i Ivici Poljaku Sokolu koji je i sam bio padobranac i član sinjskog kluba.

Spomen-obilježje otkrile su braniteljice Vukovara Zorica Gregurić i Vasilija Turcker koja je, iako više puta ranjavana, s jedanaest komada streljiva u tijelu, ostala uz Sokola Poljaka do pred samu njegovu pogibiju.

Ovoj svečanosti su, uz članove obitelji Poljak i Alčić, članove obitelji poginulih branitelja Sinja i cetinskog kraja, nazočili i branitelji s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, Vukovara, Zagreba, predstavnici gradova i općina s područja Cetinske krajine, predstavnici VAD-a, DVD-a Sinj i ostale osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, društvenog i javnog života.

Kod spomen-obilježja izaslanstva Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Vukovara, Grada Sinja, Općina Hrvace i Otok, GO HDZ-a Sinj, 3. satnije 9. bojne HOS-a, DVD-a Sinj, braniteljskih udruga područja Cetinske krajine, Udruge sinjskih bikera položila su vijence i zapalila svijeće, dok je sinjski župnik fra Perica Maslać blagoslovio spomenik. U ime organizatora i Grada Sinja okupljenima se obratila sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, naglašavajući kako će se Sinj uvijek sjećati svojih vitezova koji su svoje živote ugradili u slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Posebno dojmljiv govor bio je  Ivana Anđelića, ratnog nadimka Doktor, nadređenog zapovjednika Ivice Poljaka Sokola.

– I ovaj trenutak, kao i naša povijest povezuje me sa Sinjanima i vukovarskim herojima Ivanom i Andrijom. Moji su korijeni iz Rame, a Gospina slika donijeta je u cetinski kraj iz ramskog kraja. Sudbina je htjela da se Ramljaci i Sinjani sretnu u Vukovaru. Znali smo zašto smo u Vukovaru i gledali smo smrti u oči. Međutim, niti Ivica niti Andrija, kao ni svi mi na to se nismo obazirali, mi smo došli braniti Vukovar i Hrvatsku. Bog je tako htio da sam ja, iako tri puta ranjen, ostao na ovom, a oni su u onom drugom svijetu. Oni su dali svoj život u obrani Vukovara, tom temelju Hrvatske – kazao je Anđelić, ističući junaštvo zapovjednika 1. bojne 204 brigade Ivice Poljaka Sokola i časničkog namjesnika iste brigade Andrije Alčića.

Okupljene je u svom govoru pozdravio dožupan Luka Brčić.

– Splitsko-dalmatinska županija i sve njene jedinice lokalne samuprave uvijek će baštiniti vrijednosti Domovinskog rata i pomagati sve manifestacije koje promiču istinske hrvatske vrijednosti – istaknuo je dožupan Brčić.

Svečanosti otkrivanja spomen-obilježja Ivici Poljaku Sokolu i Andriji Alčiću nazočio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Govoreći o hrvatskim braniteljima, junacima Vukovara, hrabrim Sinjanima, ministar Medved uputio je važnu poruku.

– Svi mi, a posebno mladi, ne trebamo nigdje drugdje tražiti bilo kakve uzore jer oni su tu. Oni su heroji Domovinskog rata, kao što su Ivica Poljak Sokol i Andrija Alčić. Uvijek se sjetimo njih i svih ostalih koji su dali svoje živote za našu slobodu, to neka nam budu uzori – poručio je ministar hrvatskih branitelja, umirovljeni general HV-a Tomo Medved.

U ime Hrvatskog sabora i njegovog predsjednika Bože Petrova, pozdrave okupljenima prenio je saborski zastupnik Miro Bulj.

– Naša je trajna zadaća, stalno i na svakom mjestu, promicati istinu o Domovinskom ratu i njegovim herojima. Ne smijemo kao hrvatski branitelji postati lovina četničkih lovaca predvođenih Šešeljom. Mi smo branili svoju zemlju i na to moramo biti ponosni. I zbog toga u svakom pogledu moramo zaštititi integritet Domovinskog rata i same branitelje – kazao je, između ostalog, saborski zastupnik Miro Bulj.

Uz njega, svečanosti je nazočio i saborski zastupnik Petar Škorić.

U tradicionalnim odorama u ovom događaju sudjelovali su alkar Ivo Zorica, alkarski momak Anđelko Vučković te članovi Udruge reraša i guslara Općine Otok. U prigodnom programu s domoljubnim pjesmama nastupio je mandolinski sastav ’Osinium’, a program je vodio Filip Ratković.

Prije svečanosti na sportskom centru, kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, te na posljednjim počivalištima Ivice Poljaka Sokola i Andrije Alčića na sinjskom groblju sv. Frane. Molitvu odriješenja vodio je fra Danijel Stipanović.

Ivica Poljak Sokol, brigadir HV-a, zapovjednik 1. bojne 204 brigade, koja je branila Sajmište, svoj život u obrani Vukovara položio je 6. studenog 1991. godine.

Andriji Alčiću, koji je poginuo 4. studenog 1991. godine, časničkom namjesniku HV-a, pripadniku 204. Brigade, sinjskom vatrogascu prijatelji i kolege iz DVD-a Sinj postavili su spomen-ploču na pročelju zgrade Palacina, gdje se prije nalazio sinjski Vatrogasni dom.

Cijeli program manifestacije odvijao se pod pokroviteljstvom Sabora RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Sinja, a u organizaciji Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata SDŽ, UHB Veterani 126. brigade, Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i organizacijskog odbora obilježavanja 25. obljetnice pogibije Andrije Alčića i Ivice Poljaka Sokola.

(Visited 1 times, 1 visits today)