Škabrnja dobila Ulicu IX. bojne HOS-a

Škabrnja je mjesto poznato kao jedan od simbola Domovinskog rata. Njegova tragedija, patnja i pad u agresorske ruke 18.11.1991. godine duboko su urezani u memoriju hrvatskog naroda. Među postrojbama koje su se najviše istaknule u obrani Škabrnje je IX. bojna HOS-a iz Splita.

U čast te postrojbe danas (12. ožujka 2020.) svečano je imenovana ulica u Škabrnji, Ulica IX. bojne HOS-a.

Uz mnogobrojne pravaše, HOS-ovce i branitelje imenovanju ulice nazočio je i general Ante Gotovina koji najbolje zna ulogu HOS-a u obrani Škabrnje.

Na otkrivanju Ulice IX. bojne HOS-a nazočili su Nikica Aagustinović, predsjednik Glavnog stana HSP-a, Ivanka Špralja predsjednica HSP Zadarske županije, Ivica Vladava Istaknuti HOS-ovac, predsjednici podružnica iz Dugopolja, Kaštela, Imotskog, Proložca, Pakoštana, Benkovca, Rijeke, te mnogobrojni članovi HSP-a.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Spomen obilježju masovne grobnice, održana je sveta misa povodom imenovanja ulice.

“Uz zahvalu svima koji su omogućili ovaj mali čin, zahvalnost prije svega ide hrabrim bojovnicima HOS-a koji su na poziv i zahtjev generala Gotovine branili ovo ravnokotarsko mjesto od nasrtaja barbara s Istoka”, poručuju veterani IX. bojne HOS-a.

IX. bojna HOS-a “Rafael Vitez Boban” bila je angažirana na čuvanju crte u dubrovačkom zaleđu. Krajem siječnja 1993., po zahtjevu brigadira Ante Gotovine, bojna je upućena u obranu zadarskog zaleđa tj. Škabrnje.

Dolaskom bojne HOS-a te njenog zapovjednika Marka Skeje, selo se na punih 45 dana ponovno našlo u hrvatskim rukama, a tijekom tog razdoblja napadale su ga najelitnije srpske paravojne jedinice – “Alfe” kapetana Dragana, “Vukovi s Vučjaka”, Arkanovi “Tigrovi” te “Crvene beretke” (Jedinica za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije – JSO) Milorada Ulemeka Legije.

U obrani Škabrnje se istaknulo puno boraca, a među njima je i irski legionar Thomas Crowley.

Teške borbe su iscrpile HOS-ovce, zbog čega je Marko Skejo od zapovjedništva u Zadru zatražio odmor za svoje borce. Nakon što su umorni vojnici dočekali smjenu i otišli na odmor, samo je nekoliko dana kasnije Škabrnja opet bila okupirana. To se dogodilo u operaciji srpske vojske naziva “Kameleon”, u kojoj su borbe trajale od 18. do 22. ožujka 1993. godine.

(Visited 1 times, 1 visits today)