Split: Proslavljena 24. godišnjica osnutka 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a

600

Svečanom akademijom u Domu Hrvatske vojske Lori u Splitu u četvrtak je proslavljena 24. godišnjica osnutka 158. brigade i 6. domobranske pukovnije u kojima je tijekom Domovinskog rata bilo angažirano više od 6000 branitelja, od kojih je 20 poginulo.

U sklopu svečanosti u splitskoj četvrti Mejašima splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja otkrio je ploču s natpisom 6. domobranska pukovnija u ulici koja nosi to ime, a splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ploču s natpisom 158. brigada, po kojoj također ulica i Mejašima nosi ime. U otkrivanju su sudjelovala i djeca poginulih pripadnika tih postrojba.

– Obilježavanjem 24. godišnjice 158. brigade i 6. domobranske pukovnije čuvamo istinu o Domovinskom ratu i podsjećamo na doprinos koji je Split dao u obrani Domovine pošto su obje postrojbe osnovane u Splitu – rekao je predsjednik Udruge veterana tih dviju postrojba Ivica Bubić.

Podsjetio je kako je 158. brigada osnovana početkom 1992. godine te da se do kraja te godine borila na bojišnicama Drniša i Sinja, na planini Kamešnici, gdje je štitila državnu granicu, te na južnoj bojišnici  Popovu polju. – Krajem 1992. godine rasformirana je 158. brigada, ali je istodobno formirana 6. domobranska pukovnija koja se borila u svim završnim osloboditeljskim operacijama u Domovinskom ratu: Zima 94.,  Ljeto 95., Maestral i Oluja – rekao je Bubić.

(Visited 1 times, 1 visits today)