SRBIJA POKREĆE ISTRAGU PROTIV HRVATSKIH PILOTA! ‘U Oluji su raketirali i ubili civile iz kolone, imamo nove dokaze’

srpske izbjeglice

Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije pokrenut će istragu protiv dvojice hrvatskih pilota zbog sumnje da su 8. kolovoza 1995. godine raketirali izbjegličku kolonu u mjestu Svodna kod Dvora na Uni.

Borbeni izvještaji koje su hrvatski piloti podnijeli poslije raketiranja bit će samo dio dokaza koje će beogradski odvjetnici podnijeti u krivičnoj prijavi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Dan poslije službene obustave borbenih djelovanja Hrvatske Vojske, odnosno okončanja „Oluje”, oko 17:50 sati, sa vojnog aerodroma „Pleso” kod Zagreba poletjela su dva aviona mig-21 i prodrla 15 kilometara u zračni prostor Bosne i Hercegovine i na pravcu puta Bosanski Novi – Prijedor, u mjestu Svodna, nadletjeli kolonu izbjeglica. U zaokretu poslije izviđanja, nakon što su se piloti uvjerili da je riječ o civilima, izvršili su vatreno djelovanje po koloni pri čemu su ubijena 4 civila a ranjeno oko 50– kaže za Politiku odvjetnik Dušan Bratić.

Imaju nove dokaze

“MUP Republike Srpske je svojevremeno o ovom događaju podnio izveštaj Tužiteljstvu BiH i naveo izvršitelje, ali hrvatska strana negira izvršenje tog djela i odbija suradnju u istrazi. Međutim, mi smo pribavili nove dokaze od kojih, za sada, mogu navesti „Redovni izvještaj zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane glavnom stožeru Hrvatske Vojske Kl. 813-07/95-01/04 od 17. kolovoza 1995. godine” i podatke o TV emisiji u Hrvatskoj u kojoj je jedan od pilota priznao da je sudjelovao u tom napadu, a koja je brzo uklonjena sa interneta. U tom borbenom izveštaju navodi se da je vatreno djelovanje izvršeno navodno po vojnim ciljevima u Bosanskom Novom i po koloni vojnih oklopnih vozila u mjestu Svodno, što demantiraju video-snimci nastali neposredno nakon djelovanja po civilima, kao i iskazi brojnih svjedoka i žrtava – kaže opunomoćenik oštećenika, odvjetnik Bratić i dodaje kako je riječ o vrlo konkretnim dokazima koji će biti podneseni uz krivičnu prijavu protiv pilota, sa imenima i prezimenima, kao i protiv drugih osumnjičenih u lancu zapovijedanja, piše 7dnevno.hr.