Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije pokrenut će istragu protiv dvojice hrvatskih pilota zbog sumnje da su 8. kolovoza 1995. godine raketirali izbjegličku kolonu u mjestu Svodna kod Dvora na Uni.

Borbeni izvještaji koje su hrvatski piloti podnijeli poslije raketiranja bit će samo dio dokaza koje će beogradski odvjetnici podnijeti u krivičnoj prijavi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Dan poslije službene obustave borbenih djelovanja Hrvatske Vojske, odnosno okončanja „Oluje”, oko 17:50 sati, sa vojnog aerodroma „Pleso” kod Zagreba poletjela su dva aviona mig-21 i prodrla 15 kilometara u zračni prostor Bosne i Hercegovine i na pravcu puta Bosanski Novi – Prijedor, u mjestu Svodna, nadletjeli kolonu izbjeglica. U zaokretu poslije izviđanja, nakon što su se piloti uvjerili da je riječ o civilima, izvršili su vatreno djelovanje po koloni pri čemu su ubijena 4 civila a ranjeno oko 50– kaže za Politiku odvjetnik Dušan Bratić.

Imaju nove dokaze

“MUP Republike Srpske je svojevremeno o ovom događaju podnio izveštaj Tužiteljstvu BiH i naveo izvršitelje, ali hrvatska strana negira izvršenje tog djela i odbija suradnju u istrazi. Međutim, mi smo pribavili nove dokaze od kojih, za sada, mogu navesti „Redovni izvještaj zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane glavnom stožeru Hrvatske Vojske Kl. 813-07/95-01/04 od 17. kolovoza 1995. godine” i podatke o TV emisiji u Hrvatskoj u kojoj je jedan od pilota priznao da je sudjelovao u tom napadu, a koja je brzo uklonjena sa interneta. U tom borbenom izveštaju navodi se da je vatreno djelovanje izvršeno navodno po vojnim ciljevima u Bosanskom Novom i po koloni vojnih oklopnih vozila u mjestu Svodno, što demantiraju video-snimci nastali neposredno nakon djelovanja po civilima, kao i iskazi brojnih svjedoka i žrtava – kaže opunomoćenik oštećenika, odvjetnik Bratić i dodaje kako je riječ o vrlo konkretnim dokazima koji će biti podneseni uz krivičnu prijavu protiv pilota, sa imenima i prezimenima, kao i protiv drugih osumnjičenih u lancu zapovijedanja, piše 7dnevno.hr.

63 KOMENTARI

  1. Istrazite vi svoje cetnike tenkiste koji su gazili otu vasu kolonu da bi sto prije stigli u beogradsku jazbinu zlocinaca , bezanijom a jos ni nije pocela Oluja haa , Bjednici samo znate lajati a uvjek dobijete po guzici, a sve ratove ste zapoceli i sve izgubili, bjedna stoka iz presume divljaka.

  2. Bilo bi im bolje da istraze svoje cetnike koji su ih gazili sa tenkovima da bi sto prije pobjegli u svoju majcicu smrdiju a Hrvatska da je imala zrakoplove onda bi bombardirala vasu jazbinu zlocinaca beograd, smradograd,,, Uredu ajde napanite nas ponovo sada imamo puno vise oruzja i jos uvjek polka milijuna Hrabrih Branitelja koji su u stanju da vas protjeraju u Rumunjsku iz vase zlocinacke smrdije,

  3. Za sve ovo lazno kao i sve ostale lazi koim zelite umanjiti moc civiliziranost HV.kao prvo vasa teza pada u lazi da su htjeli a mogli su vasu vojsku a ne civile ,glupani jedni primitivni i ne civilizirani.ali vase je da lazete,tu ste prvaci svjeta.

    • Da I bombardiranje Zagreba, Eh da smo barem imali vojne ratne zrakoplove bili bi im sravnili beogradsku jazbinu zlocinaca , samo neka drljaju ,cekamo ih da nam ponovo naprave agresiju , trebalo ih je sve agresore unistiti a ne abolirati , neka drugi put ako dojdu.

  4. a vi ste te iste kolone usmjeravali na Kosovo niste ih pustili u Bg……nisu vas bili dostojni hrvatski srbi…..a nama ih niste dali..sad cete ganjati pilote……samo nek se nekog ganja…..ljigavo do bola

  5. Uvijek sam znao i govorio da je Tuđman i Hrvatska napravili dvije najveće greške a to su ” mirna reintegracija ” i prerana abolicija oslobodili su zločince unaprijed kojih se nismo dočepali na vrijeme kako bi ih se sudilo i osudilo a takvi nam danas opet rade zlo i izmišljaju laži .

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here