Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije pokrenut će istragu protiv dvojice hrvatskih pilota zbog sumnje da su 8. kolovoza 1995. godine raketirali izbjegličku kolonu u mjestu Svodna kod Dvora na Uni.

Borbeni izvještaji koje su hrvatski piloti podnijeli poslije raketiranja bit će samo dio dokaza koje će beogradski odvjetnici podnijeti u krivičnoj prijavi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Dan poslije službene obustave borbenih djelovanja Hrvatske Vojske, odnosno okončanja „Oluje”, oko 17:50 sati, sa vojnog aerodroma „Pleso” kod Zagreba poletjela su dva aviona mig-21 i prodrla 15 kilometara u zračni prostor Bosne i Hercegovine i na pravcu puta Bosanski Novi – Prijedor, u mjestu Svodna, nadletjeli kolonu izbjeglica. U zaokretu poslije izviđanja, nakon što su se piloti uvjerili da je riječ o civilima, izvršili su vatreno djelovanje po koloni pri čemu su ubijena 4 civila a ranjeno oko 50– kaže za Politiku odvjetnik Dušan Bratić.

Imaju nove dokaze

“MUP Republike Srpske je svojevremeno o ovom događaju podnio izveštaj Tužiteljstvu BiH i naveo izvršitelje, ali hrvatska strana negira izvršenje tog djela i odbija suradnju u istrazi. Međutim, mi smo pribavili nove dokaze od kojih, za sada, mogu navesti „Redovni izvještaj zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane glavnom stožeru Hrvatske Vojske Kl. 813-07/95-01/04 od 17. kolovoza 1995. godine” i podatke o TV emisiji u Hrvatskoj u kojoj je jedan od pilota priznao da je sudjelovao u tom napadu, a koja je brzo uklonjena sa interneta. U tom borbenom izveštaju navodi se da je vatreno djelovanje izvršeno navodno po vojnim ciljevima u Bosanskom Novom i po koloni vojnih oklopnih vozila u mjestu Svodno, što demantiraju video-snimci nastali neposredno nakon djelovanja po civilima, kao i iskazi brojnih svjedoka i žrtava – kaže opunomoćenik oštećenika, odvjetnik Bratić i dodaje kako je riječ o vrlo konkretnim dokazima koji će biti podneseni uz krivičnu prijavu protiv pilota, sa imenima i prezimenima, kao i protiv drugih osumnjičenih u lancu zapovijedanja, piše 7dnevno.hr.