To curenje dokumenata iskoristio je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za političku propagandu i javnu prijetnju zapadnim silama.

‘Pažljivo pratimo sve, upozorili smo zemlje da je to problem u našim odnosima’ navodi ‘mali Sloba’. Tajni dokument iz Prištine sadrži spisak 24 države koje će se taktički morati pritisnuti radi ‘promjene stavova o neovisnosti Kosova’ ili članstvu u međunarodnim organizacijama.

Za priznanje Kosova tako će lobirati Austrija, SAD, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija, a mete za pritisak su Armenija, Alžir, Bolivija, Egipat, Jamajka, Meksiko, Nepal, Slovačka, Tunis, Zambija i drugi. Zanimljivo, pritisak se preporučuje i na Sloveniju i Egipat, unatoč priznanju Kosova. I sve to pred utakmicu Srbije i Švicarske, za koju igra veći kontingent kosovskih Albanaca.

Osim navedenih zemalja Kosovo nisu priznali ni Rumunjska, Gruzija, Ukrajina, a čak ni Vatikan. Ovo se samo nadovezuje na raniji Dačićev pritisak oko ulaska Kosova u UNESCO zbog kojeg se zahvalio zemljama Južne Amerike s kojima Srbija očito gaji zavidne diplomatske odnose, po nekima nasljeđene iz Jugoslavije. No ova relativno nova država nije samo temelj dobrih odnosa već i prijepora s dojučerašnjim najbližim saveznicima.

Tako su saveznici iz Prvog svjetskog rata s jakim masonskim i kraljevskim vezama Srbi i Francuzi zbog situacije pooštrili odnose – iako se Francuska ponaša kao da je previše ni ne zanima održavanje prijateljstva sa Srbima. “Francuska ima stav o Kosovu koji vam je poznat i koji nije stav Srbije. Francuska je suverena zemlja, Srbija također, i svaka zemlja suvereno odlučuje o tome” stav je francuskog veleposlanika u Srbiji Mondolonija.

Srbija je tako odlučila uzvratiti udarac, pa je Dačić ranije objavio kako je velikim diplomatskim naporima utjecao na afrički Burundi povuče priznanje Kosova, čime je ukupno treća zemlja koja se odvažila na ovaj korak. Kako se uvijek i UN navodi kao kapitalni uspjeh srpske diplomacije – bit će zanimljivo vidjeti kakve adute u rukavu skrivaju Srbi, piše dnevno.hr.