Stiglo više od 2.000 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, rok istječe u petak

U posljednjih mjesec dana pa do danas u podne stiglo je više od 2.000 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita.

Odobreno je njih 1.905. A iznos još nije premašio 35 milijuna kuna koliko je za tu mjeru pripremljeno. Ministar poručuje – prilike još ima do petka do 16 sati.

“Prema svim prijavama koje smo dobili i analizirali jako je mali broj onih koji su tražili maksimalan kredit, pa zato će i toliko biti odobreno kredita više od 2.000, a računalo se na 1.300, 1.400″, kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS).

Podsjetimo, za subvenciju se mogu prijaviti oni koji imaju najviše 45 godina i nemaju nekretninu u svom vlasništvu ili pak imaju samo jednu koju prodaju zbog kupnje veće. Maksimalna cijena stana ili kuće koju kupujete iznosi 100 tisuća eura. Ona može biti i veća, ali razlika u cijeni neće se subvencionirati. Cijena nekretnine po kvadratu pak ne smije biti veća od 1500 eura, dok minimalni rok otplate kredita iznosi 15 godina.

Prosječna rata 3.050 kuna

Zanimljivo, 20 posto zahtjeva odnosi se na obnovu kuća, a prosječna rata je 3.050 kuna.

Vladine subvencije, kako su stručnjaci za nekretnine i očekivali, donijele su veće cijene stanova.

“U odnosu na prošlu godinu imamo u Zagrebu konkretno povećanje od nekih 10 posto što je negdje 1.450 eura po metru kvadratnom“, kaže Boro Vujović, Udruženje poslovanja nekretnina pri HGK.

Što se tiče stanova, najmanje stanova je preko APN-a realizirano u centru, a najviše na periferiji grada. Nakon ove mjere, napravit će se analiza i utvrditi hoće li se s njom i nastaviti.

KOMENTIRAJTE

Upišite komentar!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime