Stipe Mesić: ‘Moram razmisliti o kandidaturi protiv Grabar Kitarović’

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sinoć je u RTL Direktu kazao kako mora razmisliti o tome da se kandidira protiv sadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima.

Upitan tko bi na predsjedničkim izborima bio dobar protukandidat Grabar Kitarović, Mesić je odgovorio: “Više se njih spominje. Spominju čak i mene. Ja mogu ustvari biti jer je došlo do promjene ustava u mom mandatu. Moram razmisliti bih li se prihvatio toga, ali ne razmišljam o tome baš ozbiljno. No vidio sam jednog premijera koji je izabran s 92 godine u Maleziji”.

Prvi mandat predsjednice nije želio komentirati jer još nije završio. “Ne znam je li itko u svijetu radi ovo, ove turneje. Sistem da se ured izmješta, to je novum u zakonu. Ali to je politička odluka koja se ne sukobljava sa zakonom”, dodao je.

Mesić je komentirao i sukob predsjednice i premijera Andreja Plenkovića. “Upravo zato što Ustav točno definira odnose nema ni jednog razloga za ovo prepucavanje do kojih dolazi sad. Više se ovdje radi o osobnim interesima i pozicioniranju. Predsjednica radi na svojoj promociji da bi osvojila drugi mandat”, istaknuo je.

Dodao je da je on sa svim premijerima u njegovom mandatu dobro surađivao – i s Kosor, i s Račanom i sa Sanaderom. Na kraju je Mesić komentirao i nov referendum. “Ja bih se teško mogao ovdje puno izjašnjavati. To je promašena akcija. Ovdje se radi o tome da se ukloni Plenković i vlada jer je postao smetnja ultrakonzervativnim snagama. Predsjednica i o tome mora ozbiljno razmisliti”, zaključio je Mesić.