Supruga Furija Radina 14 godina vodi Vladin ured – Plenković joj prije 2 mjeseca produljio mandat..

Zaninmljivo, Helena Štimac Radin prva je i, za sada, jedina ravnateljica tog Ureda, od njegovog osnivanja 2004. godine temeljem Zakon o ravnopravnosti spolova. Mandat ravnateljica traje 4 godina...

Vlada premijera Plenkovića je dosada bila prilično otvorena političkoj trgovini počevši od neprirodnog koaliranja s Hrvatskom narodnom strankom, u želji da vlast ne propadne, a politička stabilnost opstane. Tako Vladu premijera Plenkovića čine HDZ-HNS-SDSS-HSLS-HDS-manjinci-Tomislav Saucha i nekoliko onih koji će biti spremni dati povjerenje Vladi da bi izbjegli izbore…

Kada je riječ o etnobiznisu, fenomenu koji je kritiziran i s lijeva i desna povjesničarka Andrea Feldman u intervjuu navodi slijedeće:

“Uzmimo Furija Radina, koji se usuđuje i danas ucjenjivati premijera, da neće podržati Vladu ako ne napravi ovo ili ono. Rijetko tko je problematizirao vezu između činjenice da je od 2004. godine supruga zastupnika Furija Radina, inače ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, dakle dužnosnica u Vladi, koju on uredno podržava. Možemo postaviti pitanje, radi li se tu o sukobu interesa obitelji Radin? Takvo što rješava promjena izbornog sustava.”

Radin, feminizam i rodna jednakost

Supruga Furija Radina; Helena Štimac Radin diplomirala je sociologiju i filozofiju 1986. godine, a već je od 1990. zaposlena na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu gdje ostaje do 2004. godine kada postaje predstojnicom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH nakon čega 2012. godine postaje ravnateljicom istog Ureda što je i dan danas.

Zaninmljivo, Helena Štimac Radin prva je i, za sada, jedina ravnateljica tog Ureda, od njegovog osnivanja 2004. godine temeljem Zakon o ravnopravnosti spolova. Mandat ravnateljica traje 4 godina. Na prvi i drugi mandat birana je za vrijeme premijera Ive Sanadera, a na treći za vrijeme Zorana Milanovića. četvrti mandat joj je dao premijer Plenković prije 2 mjeseca, donosi narod.hr.

Helena Štimac Radin među ostalim iza sebe ima niz znanstvenih i stručnih radova poput

Kulturna homogenizacija i načeti patrijarhat u časopisu Feministička perspektiva i pogledi na feminizam, A gender equality policy (Politika rodne jednakosti), Gender equality in the accession process to the EU (Rodna jednakost u pristupnim pregovorima za EU), Combating gender stereotypes in the media (Borba protiv rodnih stereotipa u medijima) kao i knjiških poglavlja poput “Politička participacija žena i rodna (ne)osviještenost mladih” u knjizi “Mladi: problem ili resurs” čiji je urednik njen muž Furio Radin.

A.G.