Tajnu uhljebljivanja Medvedovog sina i nećaka novinaru Mazzoccu je otkrio – Josip Klemm!

Priču o zapošljavanju nećaka ministra Tome Medveda u državnu službu, a potom i njegova sina u AKD zaštitu, ekskluzivno je otkrio Vojislav Mazzocco novinar portala Index.hr, proljevičarskog medija koji godinama ne plaća porez. Informacije mu je dao Josip Klemm, kao osvetu za prebacivanje ugovora o čuvanju zgrade Ministarstva branitelja s njegove zaštitarske firme Klemm Security na firmu AKD zaštita

foto - Večernji.hr
foto - Večernji.hr

Istaknute hrvatske desničare potresa najnoviji skandal s nezakonitim zapošljavanjem sina ministra hrvatskih branitelja, generala Tome Medveda. Iako se u Ministarstvu kunu kako je sve po zakonu, da tome nije tako, potvrdio je i sam ministar koji je novinaru koji je otkrio sve informacije, na telefonu prijetio smrću!
Priču o zapošljavanju ministrovog nećaka u državnu službu, a potom i sina u AKD zaštitu, ekskluzivno je otkrio novinar proljevičarskog portala Index.hr, Vojislav Mazzocco. Informacije mu je dao Josip Klemm, donedavni dobar prijatelj ministra Medveda, kao osvetu za prebacivanje ugovora o čuvanju zgrade Ministarstva branitelja, s njegove zaštitarske firme na firmu AKD zaštita. Naime, da bi zaposlio sina u AKD zaštitu, morao im je dati ugovor o čuvanju zgrade, koji je potpisan isti tjedan kada mu je sin i zaposlen u toj tvrtki, u listopadu prošle godine.
Kako je pritom moguće da se jedna druga ikona desnice – Josip Klemm – druži s ljevičarskim novinarima, te da im odaje tajne svojih dojučerašnjih prijatelja, te koja je, zapravo, pozadina cijele afere s nezakonitim zapošljavanjima – otkriva tjednik Dnevno.

AKD zaštita za uhljebljivanje HDZ-ovaca

Ivan Medved, sin ministra branitelja, zaposlen je u AKD-u zaštita u listopadu prošle godine. Samo nekoliko dana kasnije, AKD je dobio posao zaštite Ministarstva branitelja, iako se o tome javno ništa nije moglo doznati. Riječ je, inače, o državnoj zaštitarskoj tvrtki koja je mjesto uhljeba drugog HDZ-ovca, Jure Sertića, koji je bio i predsjednik njihovog Odbora za branitelje. Na medijski upit, kako je zaposlen sin Tome Medveda, odgovorili su:
“Ugovor o radu s g. Medvedom zasnovan je s danom 2. listopada 2017., radi zamjene za odsutnost radnika uzrokovane dugim bolovanjem. Zapošljavanje g. Medveda u cijelosti je odrađeno sukladno Zakonu o radu i internoj proceduri. Zaposlen je kao pripravnik na radno mjesto vozač-dostavljač i ispunjava sve tražene uvjete radnog mjesta“, odgovorili su Indexu iz AKD-a.
Ipak, natječaj u Narodnim novinama za radno mjesto vozača u toj državnoj tvrtki, nemoguće je pronaći u arhivu. Jer, AKD je bio dužan, pa makar i da je riječ o poslu na određeno vrijeme, raspisati natječaj za to radno mjesto. Ako je riječ o poslu za koji nije potrebna veza i radnom mjestu „običnog vozača“, kako ističe ministar Medved, postavlja se pitanje – zašto mu sin onda takav posao nije našao prije nego što mu je otac zasjeo u Vladu?
Da cijela priča bude još skandaloznija, pobrinuo se i sam ministar Medved, koji je medije uvjeravao kako nije ni znao da mu se sin zaposlio kod njegovog dobrog prijatelja, Jure Sertića. Međutim, takva neuvjerljiva izlika podsjeća nas na situaciju kada je guverner Rohatinski, prije nekoliko godina, tvrdio novinarima kako nije imao pojma da mu je žena prodala kuću Agrokoru, odnosno Todoriću, i time u njihovu kuću unijela – gotovo tri milijuna kuna!? Stoga, ako je i od generala – previše je!
“Moj sin se javio na natječaj kao i svatko drugi i tako dobio posao. Nisam ni na koji način urgirao za njega, a u konačnici nisam ni znao da se prijavio”, rekao je ministar Medved. No, odmah nakon objave teksta na ljevičarskom portalu, nazvao je novinara i pozvao ga – u ring… Naime, kako doznajemo, prijetio mu je i smrću, zbog čega je Mazzocco otišao u policiju i zatražio zaštitu.
Da je situacija škakljiva, potvrdili su nam i neki djelatnici Ministarstva, koji su Medveda čuli kako urla na telefon i prijeti novinaru koji je objavio cijelu priču, s posebnom željom da mu otkrije – tko mu je te informacije dostavio… Medved je, naime, bio bijesan jer se našao u nezavidnom položaju i u najnovijoj aferi HDZ-HNS-ove Vlade, koja još uvijek nije prebrodila odlazak Martine Dalić s mjesta ministrice gospodarstva.
Kako doznajemo, o Medvedovoj aferi razgovarat će se na idućoj sjednici Vlade, a sam Plenković nije oduševljen što ga se dovodi u vezu s uhljebljivanjem njegova sina u državnu zaštitarsku tvrtku, pri čemu će biti posla i za novoimenovanu šeficu Povjerenstva za zaštitu sukoba interesa.

Direktor AKD-a – Medvedov najbolji prijatelj!

Da poluprozirne izlike ministra Medveda stoje na labavim nogama, potvrđuje i činjenica da je Jure Sertić, novoizabrani direktor tvrtke AKD zaštita – njegov najbolji prijatelj! Kako je onda moguće, da mu ni najbolji prijatelj, a ni sin nisu rekli ništa o zapošljavanju? Radno mjesto, inače, predviđa plaću od šest tisuća kuna netto, plaćene prekovremene sate, godišnji odmor od 28 dana i brojne druge pogodnosti kakve, uostalom, imaju brojni uhljebi u državnim tvrtkama, o kojima obični građani mogu – samo sanjati.
Recimo i to, da je samo tri mjeseca prije ove afere, direktor AKD-a postao Jure Sertić, ministrov intimus. Sertić je bio tajnik HDZ-ova Odbora za branitelje, a u hotelu „Laguna“, koji je u vlasništvu njegovog rođaka, Ivana Sertića, održavali su se sastanci radne skupine za donošenje Medvedovog Zakona o braniteljima.
“U hotelu ‘Laguna’ bile su smještene stotine osoba, jelo se i pilo više od 45 dana“, potvrdio nam je jedan od članova radne skupine. Stoga o troškovima pisanja braniteljskog zakona, Tomo Medved nikada nije želio govoriti, ali postoji snimka, koju smo i preslušali, na kojoj se ministar kune da je pokušao dobiti i druge ponude, čak i od planinarskih domova, ali nitko nije bio jeftiniji od hotela njegova prijatelja…
“O tome imamo sve podatke u tajništvu. Tražili smo desetke ponuda. To što smo zakon pisali u ‘Laguni’, također nema nikakve veze sa zapošljavanjem mog sina. Oni su bili najjeftiniji”, ustvrdio je Medved. To što je cijela priča o zapošljavanju svakako morala biti odrađena preko javnog natječaja – o tome Medved nije rekao niti jednu riječ!?

Kako je nećak Josip naglo napredovao

Zapošljavanje sina u državnoj službi nije prvo uhljebljivanje u obitelji Medved. Ministrov nećak, Josip Medved, odmah nakon što je Tomo Medved postao ministar, naglo je napredovao u zagrebačkoj prometnoj policiji. Gotovo preko noći je postao šef postaje prometne policije Lučko, iako za to radno mjesto nije ispunjavao uvjete, niti je ikada radio takav posao.
“On je odličan policajac, ali skoro nikada nije radio posao na koji je bio raspoređen. Uvijek je bio uz šefove, radio za njih. Čak je i kao običan policajac jedini imao svoj ured”, ustvrdio je medijima policajac iz zagrebačke prometne policije, koji je Josipa Medveda poznavao od samih početaka njegove policijske karijere, točnije od prije petnaestak godina. Tako je dečko, koji je već u policiju došao preko preporuka i s vlastitim uredom, karijeru nastavio kao voditelj prometne policije, a kako doznajemo, uskoro ga se misli promovirati na još više i još bolje plaćeno radno mjesto!?

Sertići vladaju

Iako je ministar Medved, svojim dolaskom u Vladu, najavio podizanje kaznenih prijava protiv svojih prethodnika, izgleda da je imao prećih poslova u posljednjih godinu i pol od otkrivanja kostura u ormarima nekadašnjih kolega. Tako je od tih prećih poslova, između ostalih, odmah krenuo u postupak smjene tadašnjeg ravnatelja AKD zaštite, kako bi na to mjesto postavio svog dugogodišnjeg prijatelja, Juru Sertića.
Sertić je inače i bivši pomoćnik Jurja Njavre, a zajedno su zlorabili ovlasti i nenamjenski trošili milijune namijenjene psihološkoj pomoći braniteljima, zbog čega je podignuta i kaznena prijava.
Iako je pokušao, premijer Andrej Plenković nije se uspio izboriti da se ljudi, poput Sertića, maknu iz izvršne vlasti. Valja reći, da je Milijan Brkić iz naftalina  izvukao tada, pomalo, zaboravljenog Sertića, nekadašnjeg čovjeka Ivića Pašalića i prvo ga imenovao  tajnikom HDZ-ova Odbora za branitelje. Iako se javnost neće sjećati, no Jure Sertić je obilježen aferom s kraja svoga mandata (1999.-2000.) u Ministarstvu branitelja. Tada je kao pomoćnik ministra, Jurja Njavre, odobrio milijun i 300 tisuća kuna jednoj braniteljskoj udruzi za vitalno važan projekt na prevenciji braniteljskih samoubojstava. Međutim, novac e potrošen nenamjenski, što je u više navrata utvrdila i državna revizija!

Pogodovanje hotelu ‘Laguna’

Osim toga, Jure Sertić je i bliski rođak direktora zagrebačkog hotela „Laguna“, Ivana Sertića, kojem se dodijeljuju, bez nužnog provođenja postupka javne nabave, organizacije brojnih skupova i sastanaka različitih projektnih timova pod okriljem Ministarstva branitelja. Tako Tomo Medved i njegovo Ministarstvo, izravnom pogodbom centriraju hotelu „Laguna“ na stotine i stotine gostiju, na stotine i stotine ručkova, večera i noćenja, što se množenjem pretvaraju u – stotine tisuća kuna.
Pritom se opus, odnosno „ostavština“ Jure Sertića nikako ne uklapa u novo HDZ-ovo ruho, koje Andrej Plenković plete pod egidom „vjerodostojno“, pa je legitimno upitati – kadrovira li se u HDZ-u mimo znanja i volje sadašnjega predsjednika stranke? Tim više što, čujemo, ni mnogi viđeniji članovi stranke nisu znali za Sertićevo imenovanje tajnikom HDZ-ova odbora za branitelje. No, odmah nakon toga, Sertić je bio prebačen u AKD zaštitu, državnu tvrtku ionako poznatu po brojnim nezakonitostima i nepravilnostima…

Gdje je nestao novac branitelja?

Iako je više puta Državna revizija u Ministarstvu branitelja utvrđivala zloporabu ovlasti i nenamjensko trošenje proračunskoga novca, uglavnom za podresor za koji je odgovoran bio Jure Sertić, do danas nema sudskog spora niti naloga DORH-a za pokretanje istrage. Prema nalazima revizije, nikada nije utvrđeno kako je, recimo, potrošeno, odnosno gdje je završilo 2,494.582 kuna namijenjenih razvoju najprioritetnijih projekta Ministarstva branitelja: za „Ekspertni informatički dijagnostički sustav i jedinstvenu mrežu i bazu podataka u području PTSP-a i drugih psihosocijalnih posljedica rata“, za „Istraživanje posljedica rata u širem smislu na reprezentativnom uzorku hrvatskih branitelja“, te za „Sustav psihodijagnostike i empirijske evaluacije rada mreže Centra za hrvatske branitelje, Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata“. Izvješća o namjenskom utrošku tih gotovo 2,5 milijuna kuna – nikada nisu pribavljena!?
Jednako tako, DORH nikada nije po službenoj dužnosti, a prema nalazima revizije, pokrenuo kazneni progon odgovornih za kazneno djelo nenamjenskog trošenja braniteljskoga novca. Također nije podnio ni jednu kaznenu prijavu protiv odgovornih bivših ministara, kao i aktualnog Medveda, iako su svi oni znali za nalaze revizije koji su eksplicitno govorili o kaznenim djelima počinjenima u njihovom resoru…
Osim sa starim „nerazjašnjenim“ računima iz doba Jure Sertića, prethodnih je mjeseci ministar branitelja Tomo Medved bio informiran i o nizu nepravilnosti i zloporabama položaja u Ministarstvu branitelja u vrijeme njegova prethodnika, Predraga Matića i njegova pomoćnika, Bojana Glavaševića, što je, također, potvrdio nalaz Državne revizije od 14. lipnja 2016. godine. Tako, ni dvije godine nakon uvida u poslovanje njegovih prethodnika, Tomo Medved nije našao za shodno protiv njih podnijeti kaznenu prijavu… I umjesto da inzistira na čistim rukama, Tomo Medved i njegovi suradnici gotovo svakodnevno piju i druže se s Jurom Sertićem, a sve uz blagoslov – Ivića Pašalića i Milijana Brkića.

Klemm ga nije želio za ministra…

Imenovanje Tome Medveda na mjesto ministra branitelja, najteže je palo Josipu Klemmu, koji je imao nekoliko svojih kandidata za to mjesto, ali Pašalićeva struja bila je, ipak – prejaka. Iako je mislio da ga Medved neće dirati dolaskom u Ministarstvo branitelja, ubrzo se otrijeznio kada je vidio raskid ugovora o čuvanju prostorija Ministarstva kojeg je dotad imala Klemmova firma – Klemm Security.
Kada je posao pripao Sertićevom AKD-u, Klemm je odlučio izaći u javnost sa svim informacijama vezanim za zapošljavanje ministrova sina i drugih članova njegove obitelji. No, znao je da je većina medija pod direktnom kontrolom HDZ-a i HNS-a, pa su mu preostale jedino ljevičarske tiskovine i portali, a on je odabrao – Index.hr. A tamo su jedva dočekali „odraditi“ ministra Medveda, o čijem su radu, točnije neradu, ionako pisali posljednjih nekoliko mjeseci.
Zvuči nevjerojatno da je ratni heroj Tomo Medved, kompić  s prokazanim Jurom Sertićem (i to duže od 20 godina!?), koji je tko zna kuda i u koje svrhe prelio gotovo 1,3 milijuna kuna namijenjenih za projekt braniteljskog Dijagnostičkoga sustava. A sustav je trebao biti podlogom epidemioloških studija iz kojih bi se crpili podaci o oboljevanju branitelja i njihovih obitelji (psihičkih i tjelesnih bolesti), što bi, pak, bilo od velike važnosti za učinkoviti pristup liječenju i očuvanju njihova zdravlja.
Da je kojim slučajem taj projekt oživio, danas ne bismo bili suočeni s poražavajućim i zabrinjavajućim podacima koje je otkrila znanstvena studija „Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj“, autora Zorana Komara i Elvire Koić. Rezultati te studije mogu se svesti na sljedeće: od 1991. godine stopa samoubojstava hrvatskih branitelja u stalnom je porastu i danas je gotovo dvostruko veća od one za opću populaciju!

=======================================================

Skupo mjesto za izradu braniteljskog zakona

Iz državnog u privatni džep?

Za izradu novog Zakona o braniteljima, ministar Tomo Medved angažirao je čak jedanaest stručnih skupina, od kojih su neke imale i do 50 članova. Tako stotine predstavnika braniteljskih udruga, stručnjaka i službenika nisu radili u nekom državnom prostoru ni u Ministarstvu branitelja. Ne, svi oni su bili smješteni u hotelu „Laguna“ u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici. Svaka radna skupina je bila u hotelu po četiri dana, s osiguranom hranom, pićem, a oni koji su došli izvan Zagreba imali su i prenoćište. Direktor hotela, kako smo već spomenuli, je Ivan Sertić, rođak tajnika HDZ-ova Odbora za branitelje, Jure Sertića. Medved je tvrdio kako nije bilo drugog rješenja za smještaj svih tih ljudi!?
„U hotelu su po 45 dana bile smještene stotine osoba, pa je jasno da je trebalo raspisati javni natječaj za odabir najpovoljnije lokacije. Iznos koji je plaćen sigurno prelazi 200.000 kuna. Ali, ministar Medved je odabrao upravo taj hotel i to, navodno, baš zbog svog prijateljstva sa Sertićem”, kaže nam naš jako dobro upućeni izvor u sva događanja u i oko Ministarstva branitelja i njegovih čelnih ljudi. Iako su novinari pokušali doznati, zašto je hotel „Laguna“ odabran kao mjesto susreta radnih skupina za izradu novog Zakona o braniteljima, iz Ministarstva nije stigao nikakav odgovor.
Nije se moglo doznati ni zašto nije proveden javni natječaj za to događanje, niti koliki je bio ukupni trošak zakupa dvorana, hrane, pića, smještaja i ostalih troškova. Je li se i tu „muljalo“ s iznosima smještaja gostiju, trošenja reprezentacije, pumpao trošak najma dvorana, kao po starom dobrom običaju? Te informacije dobit ćemo tek kada Državna revizija preda svoje izvješće, ne prije. Ostaje nejasno i koliko su dugo radile radne skupine smještene u hotelu i koliko je ljudi ukupno bilo uključeno? Inače ažurni službenici za informiranje u Ministarstvu branitelja, koji reagiraju na objave i upite veoma brzo, medijima nisu dostavili baš nikakav odgovor na te upite. A to je suprotno i Zakonu o pravima na pristup informacijama… Očito je da ministar Medved ne želi da javnost vidi taj trošak, iako će ga prije ili poslije morati objaviti ili će ga objaviti redovna godišnja revizija.
Ministar se, neslužbeno saznajemo, pokušao vaditi kako je tražio ponude planinarskih domova, lovačkih društava, pa čak je pitao – ima li slobodnih prostora u državnim nekretninama? I onda je nakon svega, odlučio kako je najbolje da svi iz radnih skupina budu smješteni baš u hotelu „Laguna“, kao najjeftinijoj opciji. No, iako je teško povjerovati da je hotel povoljniji od planinarskog doma, činjenica je da natječaj nije raspisan kako bi se na njega mogli javili i drugi hoteli ili zakupodavci uredskih prostora. Tako je Zakon o braniteljima donesen, ali ministar Medved do današnjeg dana nije otkrio koliki je bio trošak njegove izrade.

=======================================================

Guido HORNIK, dragovoljac Domovinskoga rata:

Hrvatske mirovine za 6336 bivših oficira JNA i 12.796 partizana!

U sjeni afere „Medved“, ispod radara je prošla vijest o mirovinama hrvatskih branitelja i pripadnika agresorske JNA, na što već godinama upozorava Guido Hornik, dragovoljac Domovinskoga rata. U najnovijem statusu na Facebooku otkrio je malo poznate podatke o iznosima prosječnih mirovina. Njegov status prenosimo u cijelosti:
„Malo za podsjetnik Medvedima, slizanim čelnicima udruga, generalima i ostalim dušebrižnicima hrvatskih branitelja!
Iz statističkih podataka HZMO-a od 31. ožujka 2018. godine:
– prosječna mirovina hrvatskih branitelja – bez statusa HRVI (čl.6.) iznosi 2508,01 kuna, a prima ih 35.028 hrvatskih branitelja;
– prosječna mirovina bivših pripadnika JNA (čl.7.) iznosi 3133,10 kuna, a prima ih 6336 krpelja hrvatskog društva;
– prosječna mirovina sudionika NOR-a (čl.9.) iznosi 2758,90 kuna, a prima ih 12.796 krpelja hrvatskog društva.
Za ove dvije zadnje grupacije korisnika mirovina podsjetio bih Vas i na mišljenje i Odluku Ustavnog suda;
Radi se, dakle, o zakonu kojim je Republika Hrvatska preuzela obvezu isplate određenih mirovina i drugih novčanih primanja, koja nisu ostvarena u RH i za isplatu kojih nije postojala obveza isplate RH i nositelja mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj.“