Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata obilježena je 26. obljetnica ustroja 4. bojne vukovarske 3. Gardijske brigade. Bila je ovo još jedna prilika da se preživjeli branitelji prisjeti 87 poginulih suboraca od kojih se njih troje vode kao nestali.

Ovo je bila prva profesionalna postrojba u Domovinskom ratu koja je branila Vukovar. Ovdje sam kako bih odao počast i zahvalnost ubijenim, poginulim i nestalim pripadnicima ove brigade, ali isto tako i onima koji su umrli od posljedica tortura u srpskim koncentracijskim logorima i kao posljedica sudjelovanje u Domovinskom ratu.
Prošlo je 26 godina ali sjećanja su još uvijek svježa. Imao sam priliku boraviti u to vrijeme ovdje u Vukovaru i svjedok sam tog vremena. Zaista uloga ove postrojbe je velika. Nažalost uvjeti u kojima su se ustrojavali i naoružanje koje je bilo iznimno slabo nisu priječili da se provede zaista kvalitetna obrana, rekao je ministar branitelja Tomo Medved koji je nazočio obilježavanju obljetnice.
U izjavi novinarima Medved je rekao i kako je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja, o kojemu se već mjesecima govori u javnosti, završen, kao i da branitelji uskoro mogu očekivati povrat dugovanja nakon umanjenja mirovine. -Kroz naš jedinstveni zakon pronašli smo odgovore na najvažnija pitanja koja dugi niz godina muče braniteljsku i stradalničku populaciju. Radi se o iznimno zahtjevnom i složenom sadržaju, gdje smo sve mjere koje su unazad dugi niz godina disperzirane po drugim ministarstvima predvidjeli i vratili u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja.
Radili smo niz analiza i simulacija utjecaja na proračun, jer zakon pored toga što mora biti provediv na terenu on mora biti u financijskom svjetlu održiv, rekao je Medved. Najavio je i skori povrat dugovanja umirovljenim braniteljima nakon posljednjeg umanjenja mirovine, odnosno, prestanka primjene zakona o umanjenju mirovine.
Pojasnio je i kako su nove mjere usmjerene prema najranjivijoj populaciji gdje spada 82 tisuće branitelja koji nemaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida, koji su nezaposleni i nemaju nikakva primanja. Prema riječima Medveda radi se o populaciji koja je najranjivija i veliki dio mjera poput mjere naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i poput mjere preventivnih medicinskih pregleda i zdravstvene skrbi usmjerene su prema njima.
-U Zakon je uvedena i nova kategorija, a to su „sudionici Domovinskog rata“. Po prvi put nakon Domovinskog rata prepoznali smo doprinos djela medijskih djelatnika koji su dali neizmjeran doprinos zbog širenja istine o Domovinskom ratu. Tu su i druge službe poput medicinskog osoblja, vatrogasnih djelatnika i sličnih službi, koji su također dali svoj doprinos u obrani Domovine na način da su radili svoj posao u iznimno teškim ratnim uvjetima, a nisu bili u statusu hrvatskog branitelja, dakle nisu izravno sudjelovali u oružanom otporu, rekao je Medved.