Tragedija u SAD-u: U odronima zemlje poginulo 13 ljudi: ‘Ovo je kao bojište u 1. svjetskom ratu’

Odroni zemlje događaju se zbog snažnih požara prošloga mjeseca, najvećih u povijesti na području Kalifornije, u kojima su izgorjeli trava i grmlje koji sprječavaju odrone

Najmanje 13 osoba poginulo je u utorak u odronima zemlje na području južne Kalifornije koje je prošloga mjeseca poharalo nekoliko požara u kojima je izgorjela vegetacija koja sprječava odrone.

Obilne kiše počele su padati u utorak rano ujutro, a najteže je pogođen okrug Santa Barbara koji se proteže duž pacifičke obale sjeverno od Los Angelesa i gdje je stanovnicima naređeno da se evakuiraju. Neki od njih to su morali učiniti drugi put nakon prosinca.
Međutim samo 10 do 15 posto poslušalo je zapovijed o evakuaciji, rekla je glasnogovornica vatrogasne službe okruga Santa Barbara. Hitne službe su, uz pomoć pasa i helikoptera, spasile desetke ljudi iz odrona. Debeli sloj blata i odronjene zemlje srušio je stabla, uništio automobile i prekrio cijele blokove naselja, a blokirana je i glavna prometnica duž obale.

Broj poginulih mogao bi biti i veći jer hitne službe još pretražuju desetke uništenih i razorenih domova u potrazi za preživjelima, rekao je šerif okruga Santa Barbara Bill Brow opisavši situaciju kao “bojište u prvom svjetskom ratu”.
Dodao je da je u utorak prijavljeno najmanje dvadesetak nestalih, ali točan broj još se ne zna. Odroni zemlje događaju se zbog snažnih požara prošloga mjeseca, najvećih u povijesti na području Kalifornije, u kojima su izgorjeli trava i grmlje koji sprječavaju odrone.