Zajednica udruga branitelja Krapinsko-zagorske županije, kao udruga koja okuplja većinu braniteljskih udruga iz Krapinsko-zagorske županije, izvijestila je javnost da osuđuje novonastalu društveno-političku situaciju u Republici Hrvatskoj.

“To se posebno odnosi da iznošenje uvredljivih i omalovažavajućih stavova o našoj jedinoj domovini i na račun Hrvatskog naroda koje je izgovorio zastupnik u Hrvatskome saboru, g. Milorad Pupovac. Izrazito nam je teško palo uspoređivanje naše domovine s državom nastalom u Drugome svjetskom ratu, kao i stavovi o ‘fašizaciji našeg društva’ i ‘ugroženosti nacionalnih manjina’, što nedvojbeno podsjeća na početak Domovinskog rata…”

‘Oduzmite mu činove’

“… Stoga tražimo od zastupnika, g. Milorada Pupovca, da se javno ispriča svim građanima Republike Hrvatske, a Državnom odvjetništvu predlažemo da se pokrene kazneni postupak po članku 349. Kaznenog zakona zbog vrijeđanja i omalovažavanja države Hrvatske.

Također, od predsjednice Republike Hrvatske, gđe Kolinde Grabar-Kitarović,zahtijevamo da zastupniku Miloradu Pupovcu oduzme vojni čin i vojna odlikovanja.

Napominjemo da Zajednica udruga branitelja KZŽ-a osuđuje bilo kakvo nasilje u društvu, bez obzira na motiv pojedinačnog nasilja. S tim u vezi, posebno osuđujemo iskorištavanje određenih svakodnevnih međuljudskih odnosa, koji se iskorištavaju raspirivanjem međunacionalne mržnje, čemu smo nedavno svjedočili u Rijeci, u slučaju Škalamera – Arsić.

Mi se bezrezervno ograđujemo i bezuvjetno osuđujemo i incident u Kninu.

Što se tiče određenih tendencija i pojava pojedinačnih ekscesnih situacija i pojava pojedinačnih slučajeva nasilja, podsjetili bismo da u našem društvu još postoje određene društvene i političke skupine koje s blagonaklonošću, odnosno simpatijama gledaju na zločine i nasilje iz prošlosti, a s druge strane, ti isti koji nasilje i zločine opravdavaju, ne jednom prozivaju one s kojima se ne slažu i koji ih kritiziraju kao širitelje mržnje i revizioniste, pridodajući im etikete ‘fašista i klerofašista’.”

Zašto je prvo bijelo polje problem?

“Nadalje, oštro se suprotstavljamo bilo kakvim pokušajima revizionizma naše nedavne prošlosti, posebno u dijelu stvaranja samostalne države Hrvatske i Domovinskog rata. Posebno smo osjetljivi na dio prošlosti kojoj smo mi svjedočili i koju smo mi stvarali. Kao eklatantni primjer spomenut ćemo hrvatsku trobojnicu s grbom koji počinje bijelim polje. Takva trobojnica šest je mjeseci 1990. godine bila službena trobojnica u Republici Hrvatskoj i takav grb su pripadnici MUP-a RH 1990. zamijenili na svojim kapama sa zvijezdom petokrakom, takvu trobojnicu i takav grb povezuju s ustaštvom samo oni koji su zlonamjerni ili neznalice.

Što se tiče ustaštva i fašizma, jedini koji su imali elemente fašizma u Domovinskom ratu su srbo-četnički okupatori, koji su, između ostaloga, etnički čistili okupirane prostore, označavali ljude vrpcama i stavljali bijele plahte po prozorima nezaštićenih žena.”

Spomenik poginulim policajcima

“Osim toga, Udruga hrvatskih branitelja Krapina, zajedno s delegacijom Policijske uprave Krapinsko-zagorske županije, delegacijom Ravnateljstva MUP-a RH i ostalim pripadnicima MUP-a RH koji su branili Gospić 1991., obavještava o svom sudjelovanju u obilježavanju stradavanja u obrani Gospića na istočnom dijelu, u mjestu Bilaj. Delegacije je duhovno predvodio kapelan PU KZŽ-a don Branko Čagalj.

Ovogodišnje obilježavanje bilo je u četvrtak, 29. kolovoza 2019. U ovogodišnjoj je delegaciji sudjelovala i Tanja Bašić, rođ. Puhek, kći Danijela Puheka, jednog od policajca PU KZŽ-a poginulog 2. rujna 1991. u Bilaju. Drugi poginuli policajac tog dana bio je Tomislav Stubičar iz Krapine, također pripadnik PU KZŽ-a.

Obilježavanje i susret branitelja je, osim sjećanja na te teške, tragične, ali dane pune ponosa i slave, iskorišten također da se dodatno zaključi dogovor u vezi s podizanjem spomen-obilježja u mjestu Bilaj za dvojicu naših poginulih Zagoraca u obrani Gospića.

Svestranu pomoć obećao je već prije gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, a zamolbu za pomoć prihvatio je aktualni župan Ličko-senjske županije dr. Darko Milinović.

Nakon polaganja vijenaca, održana je svečana spomen-misa u stijeni koja je ratne 1991. služila kao sklonište civilima, ali isto tako kao priručna crkva za održavanje vjerskih obreda. Nakon mise, mjesni odbor Bilaja na čelu s g. Tomislavom Pršom pripremio je okrepu i druženje branitelja sa stanovnicima Bilaja.

Na druženju je dogovoreno da Udruga branitelja Krapina jednom u Zagorju ugosti delegaciju branitelja i civila iz Bilaja, jer postoji jedna vrlo jaka, emotivna i moralna spona između stanovnika Bilaja i zagorskih policajca-branitelja.

Udruga hrvatskih branitelja Krapina zahvaljuje PU KZŽ-a i g. Darku Caru na pomoći oko obilježavanja, također i udruga IPA Hrvatsko zagorje koja nam je ustupila kombi vozilo za prijevoz do Bilaja.”