Trump ne da Inu Putinu!

S obzirom na činjenicu da će najveći pojedinačni vlasnik Agrokora biti ruski Sberbank s 39,2 posto udjela, a da je prije desetak mjeseci prvi čovjek naftne kompanije Rosnjef Igor Sečin, jedan od najbližih suradnika ruskoga predsjednika Vladmira Putina iskazao interes za preuzimanje udjela mađarskoga MOL-a u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, nije čudno što je američka tvrtka Castleton Commodities International (CCI) izašla pred premijera Plenkovića, svojom, gotovo, nemoralnom ponudom u kojoj stoji da ta američka tvrtka bude novi strateški partner Ine.

Nije slučajno da je baš sada u javnost putem Jutarnjeg lista isplivalo službeno pismi američke tvrtke Castleton Commodities International (CCI) koje je ta tvrtka uputila u ožujku ove godine premijeru Andreju Plenkoviću. U pismu se izražava spremnost da ta američka tvrtka bude novi strateški partner Ine. Pismo je, po pisanju Jutarnjeg lista, 6. ožujka ove godine predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću uputio jedan od predsjednika CCI-a Fabrizio Zichichi, a u pismu između ostalog stoji da je “ Zichichijeva tvrtka spremna financirati otkup dionica od MOL-a”.

Navodi se da je CCI tvrtka fokusirana na trgovanje ugljikovodicima, ali i petrokemijskim proizvodima, metalima i drugim sličnim robama, a među njezinim dioničarima su i neki vrlo poznati amaerički financijaši, kao što su multimilijarderi Glenn Dubin i Paul Tudor Jones II. Znakovito je da je pismo u javnost dospjelo baš u trenutku postignute nagodba u Agrokoru, nakon čega je i objavljena precizna vlasnička struktura tog koncerna. Sukladno izračunima prema EPM modelu naplate i otpisa potraživanja, najveći udio u vlasništvu nove Grupe Agrokor imat će, rečeno je na brifingu s novinarima u Agrokoru, financijski vjerovnici, među kojima će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank sa 39,2 posto udjela.
A s obzirom na činjenicu da je prije desetak mjeseci prvi čovjek naftne kompanije Rosnjef Igor Sečin, jedan od najbližih suradnika ruskoga predsjednika Vladmira Putina iskazao interes za preuzimanje udjela mađarskoga MOL-a u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, i nije čudno što je američka tvrtka Castleton Commodities International (CCI) izašla pred premijera Plenkovića, svojom, gotovo, nemoralnom ponudom u kojoj stoji da ta američka tvrtka bude novi strateški partner Ine.

U tom kontekstu treba podsjetiti da je u ožujku ove godine stigla i druga američka ponuda – u kojoj piše da bi “CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske vlade u nizu ključnih sektora – kroz osiguranje financiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerada sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicijskih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa”.
“Zichichi vrlo izrazito nudi hrvatskoj Vladi i pomoć pri financiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica, pa tako navodi da CCI u ovom trenutku ima oko 3,6 milijarda dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihova daljnjega proširenja s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka”.
U tekstu se podsjeća da su, nakon što je Rosnjeft iskazao inters za Inu, diplomatski predstavnici SAD-a u Hrvatskoj – bivša američka veleposlanica Julieta Valls Noyes u studenome prošle godine istaknula “kako je jedna zapadna kompanija zainteresirana za Inu”, a novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u jednom od svojih prvih istupa poručio da “ruski investitor u Ini nije u interesu Hrvatske”. Iz svega ovoga proizilazi da su Amerikanci, nakon što je najveći pojedinačni vlasnik Agrokora postala ruska Sberbank, shvatili da je vrag odnio šalu, odnosno da Trump ne smije dati Inu Putinu.