U samo tri dana umrlo je petero pripadnika legendarne Četvrte gardijske: najmlađi je imao 45 godina…

Pave Gruica, poznati lokalni kulturni djelatnik iz Sitna Gornjeg na Badnjak je objavio emotivan status na društvenoj mreži. Inače, Pave je dragovoljac Domovinskog rata, bio je na prvom postrojavanju u Kranjčevićevoj 1991. u Zagrebu, a od 1. lipnja 1991. je u brigadi, među prvima u Resniku.

Koliko god on to htio ili ne, pred sam Božić se morao prisjetiti svojih suboraca.

Tužnim statusom se oprostio od čak pet bivših pripadnika Četvrte brigade koji su preminuli u samo tri dana razmaka. Posljednji od njih je Splićanin Ante Omrčen, nije navršio niti 45 godina, a sutra će (petak) 27.XII. 2019. u 13:15 sati biti pokopan na groblju Lovrinac u Splitu.

Njegovi suborci, veterani 4.gardijske brigade objavili su na svojoj Facebook stranici i pozvali sve veterane 4. gardijske brigade koji dolaze na oproštaj od Ante, da dođu u odorama udruge i beretkom 4. GBR.

– Svi su umrli od raka. Najstariji, mislim da je imao 55 godina, a najmlađem je sutra sprovod, on je imao 45 godina. Masovno umiru, a prosjek je 50 godina.

Što je uzrok tome, ni sami ne znamo. Je li stres, jesu li posljedice od rata, ali znam da se na tome treba raditi – potreseno je prokomentirao Pave Gruica, ali i napomenuo kako se o tom problemu puno ne govori. Ustvari, gotovo se uopće o tome ne priča, osim, možda, u krugovima suboraca.

– Imam deset prijatelja branitelja koji imaju rak. Nitko nema preko 55 godina, a svi su većinom oženjeni, imaju malu djecu i hrabro i dostajnstveno podnose svoju bolest, nažalost često neizlječivu. Čine to hrabro kao šta su u ratu bili hrabri…Prestrašno je sve to, ali nadam se da će se bar neki izliječiti – kazao je Gruica.

Surova činjenica ga gotovo nema osobe koja ne poznaje nekoga tko se bori s opakom bolešću, a među braniteljima, čini se, previše je onih koji još uvijek mladi, tragično skončaju od teških oboljenja.

No još bolnija za branitelje je činjenica da su komentari na tu vijest uglavnom puni jala i zlobe, kako inače obično bude kad se radi o braniteljima.

(Visited 1 times, 1 visits today)