U Sisku obilježen dan Branitelja Županije

3ebcf159727fd0a39a2769ba1faa2aa4

Povelje zahvalnosti za predano i požrtvovno djelovanje u organiziranju i izvođenju obrane na području Sisačko-moslavačke županije dobile su danas u Sisku, povodom Dana branitelja SMŽ, sve postrojbe hrvatske vojske i policije osnovane na području županije do kraja 1991. godine.

Dodjeli priznanja prethodio je mimohod hrvatskih branitelja, na kojem je sudjelovao velik broj pripadnika ratnih potrojbi.

“Tijekom Domovinskog rata Sisačko-moslavačka županija platila je veliku cijenu slobode. Poginulo je više od 560 branitelja i 1600 civila, a kroz vojne postrojbe naše županije je prošlo više od 20.000 branitelja”, rekao je župan Ivo Žinć, napomenuvši kako sada slijedi nova Oluja – ona gospodarska i demografska “koja se može postići samo zajedništvom”.

Trajna zahvalnost svima

Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije desetu se godinu slavio na dan kada je 18. listopada 1991. godine u mjestu Novi Farkašić zaustavljeno napredovanje srpskih snaga prema Kupi i Zagrebu. Tada i narednih dana hrvatske su snage oslobodile oko 200 kvadratnih kilometara teritorija, te je utvrđena linija bojišnice koja će ostati sve do Oluje. Proslavi je nazočila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“S poštovanjem se sjećamo svih hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga dr. Franje Tuđmana, a isto tako i generala zbora Janka Bobetka, načelnika Glavnoga stožera Hrvatske vojske“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te naglasila kako njima i svim poginulim i umrlim braniteljima pripada naša trajna zahvalnost.

“Vrijednosti Domovinskoga rata ugrađene su kao kamen zaglavni u temelje samostalne i suvremene države Hrvatske, čijoj su obrani Sisak i Sisačko-moslavačka županija dali izvanredan doprinos”, istaknula je predsjednica

(Visited 1 times, 1 visits today)