UDRUGA HRVATSKE POLICIJE BRANITELJA PAKRACA I LIPIKA Briga za potrebite

Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika u suradnji s gradovima i školama pokrenula je literarni natječaj »Mladi i Domovinski rat« među učenicima 7. i 8. razreda pakračke i lipičke osnovne škole, koji se provodi kontinuirano od 2009. godine.

Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika osnovana je radi socijalne i pravne zaštite svojih članova te promicanja istine o Domovinskom ratu. Udruga ima oko 320 članova iz cijele Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Pakraca i Lipika. Uz potporu državnih institucija udruga pridonosi dosljednomu provođenju odredaba svih zakonskih i podzakonskih akata kojima se reguliraju prava hrvatskih branitelja. Udruga sudjeluje i daje potporu u radu državnim institucijama za otkrivanje zločinaca, zločina, ratnih profitera i dezertera. Raznim aktivnostima nastoji potaknuti članove na sudjelovanje u svim oblicima društvenoga i političkoga života. Radi komemoriranja dana značajnih za stvaranje domovine, akcija i događanja koja su posebno značajna za pakračko ratište organiziraju se susreti branitelja i njihovih obitelji. Udruga je nositelj organizacije spomena početka Domovinskoga rata u Hrvatskoj koji je počeo u noći sa 1. na 2. ožujka 1991. Tada se organiziraju višednevni programi, među ostalim »Mimohod pobjednika« u kojem se okupljaju svi sudionici toga događanja, a bude oko 1000 sudionika. Organizira se manifestacija »Susreti prijatelja« na Omanovcu kojom se slavi pobjeda u »Bljesku« te memorijalni turnir u čast Vlade Laučana, prvoga poginuloga pakračkoga policajca i prve žrtve zapadne Slavonije, na kojem nastupaju djeca do 12 godina.

Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika u suradnji s gradovima i školama pokrenula je literarni natječaj »Mladi i Domovinski rat« među učenicima 7. i 8. razreda pakračke i lipičke osnovne škole, koji se provodi kontinuirano od 2009. godine. Najbolji radovi budu nagrađeni, a cilj je natječaja obrazovati mlade generacije, potaknuti ih na promišljanje te pobuditi njihov ponos na hrvatske branitelje i Domovinski rat. Radi promicanja hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih, gospodarskih i drugih vrjednota organiziraju se večeri domoljubnih pjesama, poezije i proze, kulturne večeri, izložbe i druženja.

Posebno je područje rada briga o socijalno ugroženim članovima UHPB-a Pakraca i Lipika i članovima njihovih obitelji. Osim raznih individualnih oblika pomoći, članovima je jednom tjedno dostupno besplatno pravno savjetovanje. Udruga organizira i humanitarne koncerte za bolesnu djecu hrvatskih branitelja, a organiziran je i humanitarni koncert za dječji odjel pakračke bolnice.