Ukrajinski predsjednik proglasio izvanredno stanje, parlament mora potvrditi

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da će izvanredno stanje u zemlji, o kojem je donio odluku stupiti na snagu u srijedu. Ali naglasio je da njegova uredba ne uključuje restrikcije građanskih prava niti odgodu izbora zakazanih za sljedeću godinu.

U televizijskom obraćanju, ponudio je parlamentu da se izvanredno stanje uvede na 30 dana umjesto na 60 koliko je ranije najavilo njegovo vijeće za sigurnost.

“Ispunio sam svoju ustavnu dužnost i prije nekoliko sati uredbom sam uveo izvanredno stanje u Ukrajini od 9 sati ujutro 28. studenoga”, kazao je.

Porošenko je ranije danas potpisao uredbu o uvođenju izvanrednog stanja, ali da bi stupila na snagu treba je potvrditi parlament.

Odluku o izvanrednom stanju donio je dan nakon što je Rusija pucala i zaplijenila tri ukrajinska vojna broda i njihove posade u vodama oko spornog poluotoka Krima, izazvavši veliki porast napetosti između dvije strane čiji su odnosi ionako ozbiljno narušeni nakon ruske aneksije Krima 2014. i neskrivene potpore Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine, prenose agencije.

Ukrajina je u ponedjeljak kao odgovor na akciju Rusije stavila vojsku u stanje pripravnosti.

I Moskva i Kijev zatražili su nakon incidenta hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin je rekao da Ukrajina zadržava pravo da se brani protiv Rusije te ne isključuje daljnju agresiju Moskve bilo na kopnu ili moru.

Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda i ranila pomorce

Ruski pogranični brodovi zaplijenili su u nedjelju dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Moskva je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.
Rusija je u napadu na ukrajinska plovila zatočila 24 mornara, od kojih su trojica ranjena, potvrdila je ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moškalkova.

Ukrajinsko vojno osoblje “brutalno je zatočeno, suprotno međunarodnom pravu”, rekao je ukrajinski predsjednik Porošenko na sastanku vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ruske vlasti moraju ih “odmah predati ukrajinskoj strani zajedno s brodovima i osigurati smirivanje situacije”, dodao je predsjednik.

No, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za incident optužuje Ukrajinu kako bi se opravdale nove sankcije protiv Moskve. Rusija je također uputila Ukrajini oštro upozorenje da će “odlučno spriječiti pokušaje narušavanja svoje sigurnosti i suverenosti”.

Ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju optužilo Kijev da u “koordinaciji s Europskom unijom i SAD-om provodi politiku kojoj je cilj izazvati sukob s Rusijom”.

SAD i NATO upozoravaju Rusiju

Sjedinjene Države i NATO pozvale su Rusiju da hitno oslobodi brodove i posadu, naglasivši da za ruske akcije nema opravdanja, javile su agencije.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley upozorila je Rusiju da je njezina zapljena tri ukrajinska broda kršenje suvereniteta ukrajinskog teritorija i “arogantan čin koji međunarodna zajednica mora osuditi”.
“Kao što je više puta rekao predsjednik moje zemlje, SAD se zalažu za normalne odnose s Rusijom. Ali ilegalne akcije poput ovih čine to nemogućim”, naglasila je američka diplomatkinja, pozivajući Rusiju da oslobodi brodove i posadu.

NATO je također pozvao Rusiju da oslobodi brodove i posadu, naglašavajući da nema opravdanja za akcije koje je izvela Moskva.

“Ono što smo vidjeli jučer je vrlo ozbiljno”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. “Svi saveznici izrazili su punu potporu ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu”, dodao je.
“Nema opravdanja za korištenje vojne sile protiv ukrajinskih brodova i posade stoga pozivamo Rusiju da odmah oslobodi ukrajinske pomorce i brodove koje je jučer zaplijenila”, naglasio je Stoltenberg.

EU traži da Rusija oslobodi ukrajinske mornare i vrati brodove

EU traži da Rusija oslobodi ukrajinske mornare i vrati brodove. Glasnogovornica Europske komisije istaknula je da Unija ne priznaje rusko pripojenje Krima i da Rusija mora hitno deblokirati Kerčka vrata. “Ovu stvar uzimamo jako ozbiljno”, rekla je glasnogovornica.

Poteze Moskve osudio je i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. “Ruske vlasti moraju osloboditi ukrajinske mornare, vratiti brodove i suzdržati se od daljnjih provokacija”, rekao je Tusk nakon telefonskog razgovora s Porošenkom. “Europa će ostati jedinstvena u potpori Ukrajini”, naglasio je.

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je izgradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata – uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem. S obzirom na odnose koji su osjetljivi nakon ruskog pripojenja Krima i rusku potporu proruskoj pobuni u istočnoj Ukrajini, postoji rizik da bi incident mogao dvije zemlje gurnuti prema širem sukobu i vjerojatno će obnoviti pozive Zapada na još sankcija Rusiji, javlja hrt.hr.